"Nucleaire artillerie moet weg'

DEN HAAG, 4 SEPT. Nederland moet zo snel mogelijk de taak van de nucleaire artillerie opgeven. De nucleaire granaten, opgeslagen in Havelte en bewaakt door Amerikaanse militairen, moeten worden verwijderd en de lanceersystemen vernietigd. Die positie moet Nederland de komende weken bij internationaal overleg stellig innemen omdat de overbodigheid van deze wapensystemen door de huidige internationale ontwikkelingen wordt onderstreept.

Dat zegt minister Ter Beek in een vraaggesprek met deze krant. Ter Beek wil zich in internationale forums hard maken om nu snel tot zaken te komen met de Sovjet-Unie over het wederzijds terugtrekken en vernietigen van nucleaire wapens voor de korte dracht (reikwijdte tot 500 kilometer). Hoewel hij zich niet keert tegen het onderhandelen over een nieuw verdrag, dat veel tijd zal vergen en verificatieproblemen met zich meebrengt, denkt Ter Beek aan de mogelijkheid om een politieke overeenkomst met de Sovjet-Unie te sluiten waarbij partijen zich over en weer verplichten de nucleaire wapens voor de korte afstand te verplaatsen of te vernietigen. Ook een eenzijdig opgeven van nucleaire wapens in bondgenootschappelijk overleg sluit Ter Beek niet uit. Nederland moet daarbij duidelijk het voortouw nemen.

Om de veiligheidsrelatie met de Verenigde Staten te behouden wil Ter Beek de nucleaire taak van de F16 behouden. De beslissing over het aanschaffen van nieuwe nucleaire raketten die vanaf zee of vanuit de lucht worden afgeschoten (TASM, tactical air to surface missile), moet de NAVO niet geïsoleerd nemen maar moet onderdeel zijn van onderhandelingen met de Sovjet-Unie over een minimale nucleaire afschrikking. Duitsland heeft al geweigerd de nieuwe raketten op zijn grondgebied toe te laten.