Notering van HES Beheer opgeschort

ROTTERDAM, 4 SEPT. De notering van de aandelen van het Rotterdamse havenbedrijf HES Beheer is vanmorgen opgeschort. HES publiceert vanmiddag haar halfjaarcijfers maar “komt ook met mededelingen over een van haar dochterondernemingen” aldus een woordvoerster van het bedrijf vanmorgen.

Naar verwachting zal HES bekend maken dat het bedrijf het resterende belang van 40 procent in bulkoverslagbedrijf Koninklijke Frans Swarttouw van stadgenoot Internatio-Müller zal overnemen. Internatio maakte eerder dit jaar bekend dat het concern zich wil terugtrekken uit de havenactiviteiten en zich wil toeleggen op technische installatie en handel. Frans Swarttouw is gespecialiseerd in de overslag van droge minerale bulkgoederen.

Verder zou HES met concurrent J. Rijsdijk overeenstemming hebben bereikt over de overname van zijn graanoverslagbedrijven Interstevedoring en het Amsterdamse OBA. Alleen problemen met de financiering zouden die overneming nog kunnen tegenhouden.

HES-dochter GEM (Graan Elevator Maatschappij) en Intersvedoring voeren in de Rotterdamse haven al jaren een concurrentiestrijd in de overslag van granen en veevoeders. Overleg over capaciteitsbeheersing en minimumtarieven tussen beide rivalen liep in het voorjaar op niets uit.

Onder meer door de concurrentiestrijd met rivaal Rijsdijk staan de resultaten van HES, dat verder met dochter Bell Lines actief is in de containervaart, al lange tijd onder druk. In 1990 leed HES een verlies van 2 miljoen gulden. In het jaar daarvoor moest HES zelfs een verlies van 24,7 miljoen gulden in de boeken bijschrijven. GEM zag zich genoodzaakt tot reorganisaties bij de overslagbedrijven, het bedrijf schrapt op korte termijn zelfs weer 100 van de nu nog 580 arbeidsplaatsen. Maar die reorganisaties hebben de negatieve resultaten nog niet kunnen ombuigen. Interstevedoring en OBA zijn naar zeggen van Rijsdijk winstgevend.