Mislukte moordaanslag op rebellenleider in Liberia

MONROVIA, 4 SEPT. De Liberiaanse rebellenleider Charles Taylor heeft een van zijn topadviseurs, Sam Toweh, en een onbekend aantal jonge guerrilla's laten executeren. De mannen werden er van verdacht een moordaanslag op Taylor te hebben voorbereid.

Dit hebben ontwikkelingswerkers in de hoofdstad Monrovia verklaard. Taylor controleert het overgrote deel van het na de burgeroorlog van vorig jaar verscheurde Liberia. De hoofdstad is onder controle van de door de Westafrikaanse interventiemacht Ecomog gesteunde interim-regering van president Sawyer.

Volgens de ontwikkelingswerkers zou de moordaanslag vorige week hebben moeten plaatsvinden in Gbarnga, de zetel van de rebellenregering van Taylor. In het rebellengebied zou Taylor inmiddels een ware heksenjacht hebben ontketend op andere mogelijke samenzweerders. Er zouden op grote schaal huiszoekingen worden gedaan.

Taylor liet gisteren weten dat hij bedreigd wordt door een leger van 5.000 aanhangers van de vorig jaar vermoorde Liberiaanse president Doe. Het leger is volgens Taylor van plan om met steun van Amerikaanse militaire adviseurs vanuit buurland Sierra Leone Liberia binnen te vallen.

Taylor zegt dat vertegenwoordigers van zijn National Patriotic Front of Liberia (NPFL) van de Amerikaanse regering in Wahington hebben vernomen dat de Doe-aanhangers de aanval binnen zes weken zullen inzetten. De rebellenleider heeft het persbureau Reuter inmiddels laten weten dat hij extra troepen heeft gestuurd naar de grens met Sierra Leone. “Als we oorlog moeten voeren zullen we dat doen”, aldus Taylor.

Een coalitie van anti-Taylor groepen vecht al enkele maanden aan de kant van het leger van Sierra Leone tegen een groep rebellen die begin maart aan de grens met Liberia aanvallen zijn begonnen tegen het bewind van president Momoh van Sierra Leone. (AP, Reuter)