Minister trekt meer agenten dan studenten

ROTTERDAM, 4 SEPT. De politie heeft gistermiddag met harde hand een tiental studenten verwijderd uit de Nijmeegse schouwburg. Zij waren daar aanwezig bij de opening van het academisch jaar van de Nijmeegse universiteit.

De voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) R. Danen werd enkele uren op het politiebureau vastgehouden. Hij werd aan het begin van de avond vrijgelaten. Ook een Amsterdamse student werd enige tijd vastgehouden

Kort voor drie uur was Danen met geweld door enkele agenten verwijderd uit de schouwburg. Hij was aanwezig op uitnodiging van de Nijmeegse Universiteit. Tijdens de openingsplechtigheid werd tevens afscheid genomen van de voorzitter van het college van bestuur, W.C.M. van Lieshout.

De politie plukte het tiental, door hun kleding opvallende, studenten uit de schouwburgzaal op verdenking met een vervalste toegangskaart binnen te zijn gekomen. Tot het moment waarop de politie ingreep was er van ordeverstoring geen sprake.

In totaal demonstreerden er bij en in de schouwburg zo'n dertig studenten tegen de bezuinigingsplannen van minister Ritzen (onderwijs), die de plechtigheid bijwoonde. Er waren meer dan het dubbele aantal agenten op de been.

“Moeten we nu telkens weer uitrukken als Ritzen hier opduikt?”, vroeg een wachtende Nijmeegse agent zich hardop af. Maandag begon het al in Utrecht waar Ritzen bij de opening van het studiejaar van de Hogeschool Midden Nederland aanwezig was en hij het kantoor van de Studentenvakbond bezocht. De Utrechtse politie tilde er wat minder zwaar aan. Daar werd volstaan met wat geüniformeerde parkeerwachten en een enkele "stille'.

“Veel studenten denken dat het hen zelf niet raakt”, zo verklaarde een van de demonstranten de geringe belangstelling. “De meeste maatregelen treffen degenen die nog moeten gaan studeren.” En: “Veel studenten hebben al lang geen vertrouwen meer in de politiek. Bovendien gaan ze er vanuit dat Ritzen samen met het kabinet binnenkort verdwenen is.”

In Nijmegen verdween de minister zoals hij gekomen was: door de zijdeur. Volgens zijn woordvoerder "teleurgesteld', want hij zou graag hebben gediscussieerd. De meeste studenten waren echter al verdwenen.