Medicopharma keldert, Volmac sterk op Damrak

ROTTERDAM, 4 SEPT. Medicijnengroothandel Medicopharma was vandaag de grote uitglijder op de Amsterdamse effectenbeurs met een koersval van ruim tien procent. Een verlaging van de Britse beleningsrente zorgde voor een vriendelijk gestemd Beursplein waar Volmac er sterk bij lag.

AMSTERDAM De CBS-stemmingsindex, die gisteren 0,1 punt lager sloot op 91,5 punten, noteerde om 13.00 uur 0,2 punt hoger. Het volume bleef vandaag wederom laag. De markt lijdt vooral onder de afwachtende houding van beleggers.

Onder de internationals viel weinig koersbeweging te bespeuren. Het mes dat Philips-topman Timmer in de top van de elektronikafabrikant heeft gezet, beïnvloedde de koers nauwelijks. Philips noteerde twee dubbeltjes lager op 36,60 gulden. Op de markt circuleren geruchten over een aandelenemissie van Philips.

Koninklijke Olie, dat gisteren zes dubbeltjes hoger sloot op 159,50 gulden, zakte vanmorgen drie dubbeltjes weg. Unilever klauterde de laatste dagen gestaag naar boven. Gisteren boekte het levensmiddelenconcern 1,10 gulden winst op 161,20 gulden. Vandaag noteerde Unilever onveranderd. Voor zowel Olies als Unilever bestaat veel vraag vanuit Groot-Brittannië. Maar bij Unilever ligt de oorzaak voor de recente koerswinst vooral in een "switch' van aandelen. Beleggers ruilen hun op de beurs van Londen genoteerde Unilever aandelen om voor Unilever aandelen die aan de Amsterdamse effectenbeurs staan genoteerd.

Gist-brocades, dat gisteren halfjaarcijfers presenteerde, verloor gisterenmiddag 1,80 gulden op 35,30 gulden. “Op zich vielen de resultaten niet tegen, maar beleggers hadden een iets positievere winstverwachting willen horen”, aldus een handelaar. Vanmorgen trok Gist weer aan met acht dubbeltjes.

Uitglijder van de dag werd het lokale fonds Medicopharma. De medische groothandel uit Zaandam maakte gisteren nabeurs bekend dat het haar jaarcijfers pas in de tweede helft van september zal publiceren. Het pharmaciefonds draagt als reden voor de vertraging aan dat de gegevens van de Amerikaanse dochters van Medicopharma “nader onderzoek vereisen”. In de totale omzet van Medicopharma nemen de activiteiten in Amerika 29 procent voor hun rekening. Pessimisten suggereren zelfs dat Medicopharma problemen heeft om aan haar betalingsverplichtingen te voldoen.

De koers van Medicopharma ondervond dat beleggers het vertrouwen in de medicijnen-grossier beginnen te verliezen. Vanmorgen duikelde Medicopharma naar een nieuw laagte-record. Het aandeel, dat gisteren 1,20 gulden lager sloot op 28 gulden, verloor drie gulden. In maart werd nog een niveau van 61,80 gulden gehaald.

Automatiseerder Volmac ligt de laatste dagen sterk. Vanmorgen trok een bericht in de Wall Street Journal de aandacht van de handelaren. De Franse dochter van het Amerikaanse automatiseringsconcern Microsoft voorspelt dat de verkoop van software dit jaar zal stijgen met 45 procent. In 1990 steeg dt cijfer met 38 procent, in 1989 met 30 procent. De groei is volgens het bedrijf significant omdat de verkoop van hardware dit jaar waarschijnlijk maar met zeven procent zal stijgen. Dat is tien procent minder dan de verkoopstijging in 1990. De cijfers wijzen volgens Microsoft op een groei naar volwassenheid in het gebruik van software onder computergebruikers, hetgeen een gunstige ontwikkeling voor softwareproducenten zou betekenen. Volmac, dat gisteren zes dubbeltjes hoger sloot op 17,40 gulden, noteerde aan het begin van de middag vier dubbeltjes hoger.

Wegener Tijl kwam vandaag weer in de notering na de bevestiging dat de uitgever de Oostelijke Dagbladen Combinatie wil overnemen. De koers trok een gulden aan naar 263 gulden. Collega De Telegraaf, die overigens een belang in Wegener heeft, boekte 1,50 gulden koerswinst. Tijdelijk uit de notering verdween het Rotterdamse overslagbedrijf HES Beheer, dat laat op de dag met halfjaarcijfers zou komen. In de Rotterdamse haven wordt bovendien gewerkt aan een bundeling van bedrijven in het massagoedoverslag.

NEW YORK Beleggers in New York wachten de nieuwe werkloosheidscijfers over de maand augustus, die vrijdag bekend worden gemaakt, af. Het Dow Jones industrieel gemiddelde viel gisteren, vooral in het laatste deel van de handel flink terug. In het laatste half uur verloor de index zelfs 25 punten en dook naar een slot van 3.017 punten.

LONDEN Een verlaging van de Britse beleningsrente met een half procentpunt zorgde voor hoger aandelenkoersen in Londen. In de loop van de morgen liepen de koersen weer wat terug. Het FT-100-koersgemiddelde, dat gisteren 10,6 punten lager sloot op 2.669 punten, noteerde omstreeks het middaguur 0,6 punt hoger.

FRANKFURT Winstnemingen drukten de aandelenkoersen in Frankfurt vanmorgen bij opening enigzins. Toch trok een positief marktsentiment de koersen wat omhoog. Het Dax-30-koersgemiddelde, dat gisteren 5,08 punten hoger sloot op 1655,64 punten, noteerde omstreeks het middaguur 8,40 punten lager.

TOKIO De aandelenkoersen in Tokio sloten vanmorgen lager. Winstnemingen drukten de koersen na vier dagen van stijging. Het Nikkei-225-koersgemiddelde sloot vanmorgen 67,11 punten lager op 22.402,69 punten.