Medico laat NIB aandelen slikken

Toen de Nationonale Investeringsbank eind vorig jaar ook aan Medicopharma een verplicht in aandelen converteerbare lening verstrekte, dacht de bank ieder kwartaal hooguit zo'n 10.000 nieuwe aandelen als aflossing te ontvangen. Bij de huidige koers ontvangt de NIB ieder kwartaal meer dan 20.000 aandelen Medicopharma. En men kan zich afvragen hoeveel nieuwe aandelen de bank het komend kwartaal tegemoet mag zien, in ruil voor haar geld.

Het bericht dat Medicopharma gisteren nabeurs verstuurde doet immers het ergste vrezen. Volgens een bekendmaking van 17 juli (twee weken na het afsluiten van het tweede kwartaal) zouden de halfjaarcijfers vóór eind augustus beschikbaar zijn. Ze komen echter pas in de tweede helft van deze maand zei Medicopharma gistermiddag (twee werkdagen na het einde van augustus): De gegevens van de Amerikaanse ondernemingen vereisen een nader onderzoek.

Accountant Coopers & Lybrand Dijker van Dien moet blijkbaar wachten op onderzoek dat collega Ernst & Young daar uitvoert. Het klinkt alsof het management niet weet wat er aan de andere kant van de oceaan gebeurt.

Voor gewone beleggers lijkt het aandeel al zijn aantrekkingskracht verloren te hebben. Gaat het onverhoopt weer goed met Medicopharma en komt de koers weer eens boven de 60 gulden dan kan door uitstaande opties en converteerbare leningen het aandelenkapitaal tot eind 1993 met zo'n 30 procent toenemen. Gaat het slecht dan kan het aantal uitstaande aandelen tot het oneindige groeien en moet de NIB stapels van dat papier in de eigen kluis leggen.

Overslag overstag?

President-commissaris B.E. Ruys beklaagde zich er op de laatste aandeelhoudersvergadering van HES Beheer nog over dat er wel wat vragen moesten worden gesteld, omdat het anders zo saai zou blijven. Dat was net in de periode dat de financiële wereld gonsde van de geruchten dat J. Rijsdijk met geld van Holland America Lijn HES Beheer zou willen overnemen. Vandaag moet HES Beheer met de halfjaarcijfers komen, en willen de geruchten dat HES Rijsdijks bedrijven Interstevedoring en OBA zou overnemen.

Bedrijfseconomisch is er veel voor een samengaan te zeggen, al zijn van oudsher onder de HES-aandeelhouders veel graanhandelaren die graag concurrerende tarieven krijgen aangeboden. Financiering van een overname kan dan lastig zijn, maar persoonlijkheden kunnen rond de haven nog formidabeler obstakels zijn, zo hebben de vakbonden ondervonden die de concurrenten in de graanoverslag al jaren tot samengaan proberen te bewegen.

Een overname door HES zou in ieder geval een persoonlijke tragedie zijn voor directeur ir D.N. Bührmann van OBA. Die - in 1987 overgekomen van Cargill - is net een jaar geleden ontslagen bij GEM, na ruzie met HES-directeur P.H. van der Vorm.

Maar er is een precedent waar persoonlijke aversie werd overwonnen. Nog niet zo lang geleden was alleen het noemen van de naam Wijsmuller genoeg voor rood aanlopende hoofden en zich opblazende aderen op het hoofdkantoor van Smit Internationale. De grote sleepboten van beide worden nu in één joint-venture ondergebracht.

Aalberts

J. Aalberts heeft groot vertrouwen in zijn nieuwe aanwinst VHS, eigendom van de familie Ammerlaan, omdat hij er zelf nog wel eens heeft gewerkt. Wie cynisch is redeneert andersom. De ABN Amro Bank heeft meer vertrouwen in Aalberts Industries dan de familie Ammerlaan heeft. De bank koopt immers 195.000 aandelen Aalberts die de ruim 10 miljoen gulden die dit oplevert plus andere contanten gebruikt om de familie Ammerlaan te betalen voor de overname van VHS. De familie heeft blijkbaar geen zin haar aandelen VHS om te ruilen in beursgenoteerde aandelen Aalberts. De bank ruilt contanten om in aandelen Aalberts, boven de huidige beurskoers.

    • Paul Frentrop