Kunstarchief gaat bezoekers in de gaten houden

ROTTERDAM, 4 SEPT. Het Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie (RKD) in Den Haag gaat haar bezoekers (jaarlijks tien à twaalfduizend) nauwlettender in de gaten houden. Bovendien krijgt het publiek, via het bezoekersboek waarin naam en adres vermeld worden, vooraf de waarschuwing dat "de echtheid van de aanwezige reprodukties van kunstwerken niet is gegarandeerd".

De reden daarvoor is een waarschuwing van de Amsterdamse politie, die geruchten uit de Amsterdamse kunsthandel heeft vernomen dat foto's van vervalste kunstwerken illegaal worden ingevoerd in het RKD-archief. Op die manier zouden vervalste werken als "echt' bestempeld kunnen worden. Volgens RKD-directeur R. Ekkart zijn er geen aanwijzingen dat zulke gevallen zich daadwerkelijk voorgedaan hebben. Hij heeft zijn personeel opgedragen de "duistere elementen onder de bezoekers extra in de gaten te houden". “Ik moet daarbij vertrouwen op de mensenkennis van mijn medewerkers. Ook wordt de map met reprodukties na bezichtiging grondig gecontroleerd.”