Kroatische economie lijdt

ZAGREB, 4 SEPT. De economie van de Joegoslavische deelrepubliek Kroatië heeft direct en indirect fors te lijden onder de crisis in het land. In de afgelopen twaalf maanden is Kroatïe omgerekend ongeveer 13 miljard gulden aan inkomsten misgelopen door onder meer een terugval in het toerisme en de onteigening van Kroatische bedrijven in Servië. Dat heeft de voorzitter van de Kroatische Kamer van Koophandel, Ivica Gazi, gisteren gezegd. Volgens Gazi is in juli de industriële produktie met een kwart verminderd.

Het betalingsverkeer in geheel Joegoslavië is al geruime tijd ontregeld omdat de nationale geldmarkt voor zowel Kroatië als Slovenië gesloten is. Het is deze twee landsdelen bovendien verboden om transacties met het buitenland af te sluiten. Volgens de centrale bank van Joegoslavië zouden de twee al voor een bedrag van ongeveer (omgerekend) 350 miljoen gulden illegaal in omloop hebben gebracht. (DPA)