Krantengigant in Oosten door fusie Wegener en ODC

ENSCHEDE-APELDOORN, 4 SEPT. Uitgeverij Wegener Tijl uit Apeldoorn zal fuseren met de pas vorig jaar gevormde Oostelijke Dagblad Combinatie (ODC). Dat hebben de directies van de twee ondernemingen vanmorgen bekend gemaakt, nadat gistermiddag al de de handel in het aan de beurs genoteerde Wegener Tijl was gestaakt.

Er is sprake van principiële overeenstemming over een "aandelenfusie'. Het streven is om die per 1 januari 1992 geëffectueerd te hebben. De eerste reacties van ondernemingsraden en redactiecommissies van beide ondernemingen zijn afwachtend. De NVJ heeft haar “grote zorg” geuit over de fusie, die de zoveelste is onder uitgevers van regionale dagbladen in Nederland, die nog steeds lezers verliezen aan de landelijke dagbladen.

In Noord-Holland zijn Damiate Holding en de Verenigde Noord-Hollandse Dagbladen bezig met samenvoeging van hun bedrijven, in Noord-Brabant zijn de afgelopen jaren zes regionale dagbladen opgegaan in een titel.

ODC en Wegener Tijl bewegen zich vooral op de markt van vaktijdschriften, regionale dagbladen en huis-aan-huis-bladen. Het nieuwe concern is met een gezamenlijke dagbladoplage van 600.000 nummers in grootte de vierde dagbladuitgever van Nederland. Na de Telegraaf, de Dagbladunie en de VNU Dagbladen. De bedrijven hebben samen een omzet van meer dan 700 miljoen gulden en hebben 4300 werknemers in dienst.

Volgens directievoorzitter C.P.J. Appeldoorn van Wegener Tijl is de fusie de meest voor de hand liggende optie: “De gebieden waar we actief zijn grenzen aan elkaar.” Het nieuwe concern is actief in bijna heel oost en noord Nederland. ODC is uitgever van Dagblad Tubantia, de Arnhemse Courant, het Deventer dagblad en de Twentsche Courant (met hun respectievelijke kopbladen).

Wegener Tijl, de grootste van de twee ondernemingen, is onder meer uitgever van het Utrechts Nieuwsblad, de Amersfoortse Courant, de Nieuwe Apeldoornse Courant, de Winschoter Courant en de Zwolse Courant en zit in vaktijdschriften, electronische media en direct-marketing.

ODC-directievoorzitter J.C. Houwert wijst erop dat juist die activiteiten van Wegener Tijl een fusie voor zijn concern aantrekkelijk maken. Houwert: “Er ontstaan steeds grotere conglomeraten van uitgeverijen. Om in die wereld te kunnen meedraaien moet je schaalgrootte hebben.

Als krantenuitgevers zijn we, zo is pas weer gebleken, erg afhankelijk van onze advertentieinkomsten. We moeten ons ook op andere terreinen gaan begeven. Wegener Tijl doet dat al meer dan wij en is daardoor minder kwestbaar.''

J. Smits, lid van de redactiecommissie van het Wegener Tijl dagblad de Nieuwe Apeldoornse Courant zegt “redelijk positief” te staan tegenover de plannen. “Het was voor ons geen verrassing,” aldus Smits, “schaalvergroting is nu eenmaal noodzakelijk.”

Ook voorzitter T. Krabbe van de Centrale Ondernemingsraad van ODC zegt “niet verrast” te zijn door de mededeling, maar “vooralsnog sceptisch te staan tegenover het voornemen”. Hij is bezorgd over werkgelegenheid en pluriformiteit van de pers in de regio. Ook secretaris H. Verploeg van de NVJ is dat: “Deze fusie stemt ons niet vrolijk.”

De directies van Wegener Tijl en ODC hebben de belofte gedaan dat gedwongen ontslagen door de fusie niet zullen voorkomen. Verploeg wijst er evenwel op dat bij beide krantenuitgeverijen op redactioneel terrein al vacaturestops en een "kritisch aannamebeleid' gelden. Houwert en Appeldoorn ontkennen niet dat de concerns streven naar meer redactionele samenwerking. Beide concerns werken bijvoorbeeld voor hun landelijke verslaggeving in twee verschillende samenwerkingsverbanden (Gemeenschappelijke Pers Dienst en Stichting Pers Unie.)

    • Frank Poorthuis