Jezuïet Henri de Lubac overleden

PARIJS, 4 SEPT. De Franse kardinaal Henri de Lubac is de afgelopen nacht op 95-jarige leeftijd overleden.

Dat is meegedeeld door de Jezuïetenorde in Frankrijk. De Lubac wordt beschouwd als een van de grootste Franse theologen van deze eeuw. Hij speelde een belangrijke rol bij de voorbereidingen van het Tweede Vaticaans Concilie. De Lubac werd in 1986 in Cambrai, in het noorden van Frankrijk, geboren. In 1913 trad hij toe tot de Jezuïetenorde. In 1927 werd hij tot priester gewijd. Twee jaar later werd hij hoogleraar in de theologie en de godsdienstgeschiedenis. Hij schreef ongeveer veertig boeken, waarvan verscheidene over het boeddhisme. Tijdens de Eerste Wereldorlog was hij in het leger en raakte hij verscheidene malen gewond. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zat hij in de redactie van een illegaal theologisch tijdschrift, waarin hij zich vooral keerde tegen het antisemitisme.

In 1983 werd Henri de Lubac, toen 87 jaar oud, tot kardinaal verheven, hoewel hij geen aartsbisschop was. Hij weigerde een benoeming tot aartsbisschop, aangezien hij meende dat hij op die leeftijd een dergelijke functie niet meer kon waarnemen. (AFP)