Hashimoto treedt wellicht af

TOKIO, 4 SEPT. De Japanse minister van financiën, Ryataro Hashimoto, heeft laten doorschemeren dat hij overweegt op te stappen als gevolg van de recente financiële schandalen in zijn land.

Hashimoto zei tegen een speciale parlementscommissie die de schandalen onderzoekt, dat hij er alles aan zal doen zijn opvolger niet hetzelfde gevoel te geven zoals hij het heeft gehad in de afgelopen tijd. Deze verwijzing naar een opvolger wordt door ingewijden gezien als een teken dat de minister binnen korte tijd zal opstappen.

De bewindsman heeft opnieuw zijn verontschuldigingen aangeboden voor het gebrek aan supervisie van zijn departement bij de grootschalige verliescompensaties die effectenhuizen hun cliënten hebben verstrekt.

Premier Kaifu hield de belaagde Hashimoto begin vorige maand de hand boven het hoofd door te stellen niet aan een vertrek van zijn minister te denken.

De gangster die fors heeft geprofiteerd van de koersopdrijving van aandelen in de spoorwegmaatschappij Tokyu, waarvan het ministerie van financiën hardnekkig het effectenhuis Nomura verdenkt maar wat door Nomura even hardnekkig wordt ontkend, is gisteren overleden. De man, Susumi Ishii, die afgelopen oktober aftrad als leider van het op een na grootste misdaadsyndicaat in Japan, Inagawa-kai, leed aan de gevolgen van een hartaanval. Hij is 67 jaar oud geworden. (Reuter)

Foto: De Japanse premier, Toshiki Kaifu (links), en diens minister van financiën, Ryutaro Hashimoto, begroeten het parlement waar de laatste zinspeelde op aftreden. (Foto Reuter)