Drie Baltische staten vragen lidmaatschap van VN aan

NEW YORK, 4 SEPT. De drie Baltische staten Estland, Letland en Litouwen hebben gisteren formeel het lidmaatschap van de Verenigde Naties aangevraagd.

In een brief aan VN-secretaris-generaal Perez de Cuellar vragen de drie landen om onmiddellijke behandeling van de aanvraag, zodat ze nog kunnen deelnemen aan de 46ste Algemene Vergadering van de VN op 17 september aanstaande.

Een lidmaatschap van de VN geschiedt op voordracht van de Veiligheidsraad, waarna de Algemene Vergadering de aanvraag moet goedkeuren. Daarmee wordt het betreffende land formeel toegelaten. Diplomaten uit Frankrijk en Groot-Brittannië - beide landen zijn permanent lid van de Veiligheidsraad - hebben de Baltische aanvraag de afgelopen week intensief begeleid. De diplomaten noemden het onaannemelijk dat de Sovjet-Unie bij de Baltische aanvraag gebruik zal maken van zijn veto-recht in de Veiligheidsraad.

“De permanente vertegenwoordiging van de Sovjet-Unie bij de VN steunt aanvragen voor een VN-lidmaatschap van alle republieken van de Unie, waar onder Letland, Litouwen en Estland”, aldus gisteren het officiële Sovjet-persbureau TASS in een korte verklaring.

De drie Baltische staten kregen de afgelopen week officiële erkenning van een groot aantal landen over de hele wereld. De VS erkenden de drie staten maandag. Volgens een Estse officiële woordvoerder heeft Sovjet-president Michail Gorbatsjov tegenover een Baltische delegatie gisteren verklaard hun onafhankelijkheid per decreet te erkennen tijdens de afsluiting van het Volkscongres dat tot en met vandaag in Moskou wordt gehouden. Volgens de woordvoerder had Gorbatsjov gekozen voor erkenning per decreet, omdat de steun van een meerderheid in het Congres voor een resolutie van gelijke strekking niet gegarandeerd zou zijn.

De Baltische staten maakten tot 1917 deel uit van het tsaristische Rusland en werden door de Sovjet-Unie geannexeerd in 1940, volgens het Molotov-Ribbentrop-pact tussen Hitler-Duitsland en de Sovjet-Unie onder Stalin. (Reuter)