Draka Holding wil beursnotering

Voor het eerst dit jaar is er weer een kandidaat voor notering op de officiële markt van de effectenbeurs.

Kabelfabriek Draka Holding wil medio oktober naar de beurs. Het gaat volgens Draka-directeur ing.S.J. van Kesteren om 15 à 20 procent herplaatsing en een kleine emissie van circa vijf procent. De intrinsieke waarde van het op de beurs te plaatsen aandelenpakket bedraagt, uitgaande van de waarde van Draka eind vorig jaar van 147 miljoen gulden, ongeveer dertig miljoen gulden, exclusief de emissie.

De aandelen van Draka zijn voor 36,5 procent in handen van de participatiemaatschappijen Parcom (een combinatie van NIB, Amev, PGGM en Nationale Nederlanden) en voor een even groot percentage van Flint (een maatschappij van de familie Fentener Van Vlissingen). De rest is in handen van institutionele beleggers (totaal 20 procent), het management (3 procent) en het personeel (5 procent).

Parcom zou een gedeelte willen verkopen. De beursintroductie wordt verzorgd door de NMB Postbank. De ervaring van deze bank in het naar de beurs brengen van industriële bedrijven beperkte zich in de afgelopen jaren tot automatiseringsbedrijf Newtron, dat vorig jaar naar de parallelmarkt is gebracht.

De omzet van Draka nam toe van ruim 270 miljoen gulden in 1986 tot bijna 536 miljoen gulden in 1990, toen zij een nettowinst boekte van 45,5 miljoen gulden. Het in 1910 opgerichte bedrijf was tussen 1957 en 1986 volledig in handen van Philips.