"De bestuurders menen dat je de top op één schoen haalt'

ARNHEM, 4 SEPT. Ze vormden het pronkstuk van de Nederlandse Boksbond (NBB) en fungeerden gelaten als reclame-doelwit voor de sponsors. Maar de Russische boksers die gistermiddag op Papendal met trots werden voorgesteld waren, weliswaar onwetend, vooral getuige van de controverse tussen de NBB en bondscoach Stan van den Driessche. Het conflict haalde op de perspresentatie het niveau van een goede soap: over boksers die op één schoen de top moeten bereiken, een tamboer die de muziek niet meer hoort en geplaagde Russen aan wie dergelijke beslommeringen niet besteed zijn.

Het bezwete voorhoofd van NBB-voorzitter Henk Los was aanvankelijk slechts het gevolg van de tropische temperatuur in lounge 3 van het hoofdgebouw op het nationale sportcentrum. Want niets leek een soepel verlopende middag in de weg te staan. Was de NBB er ten slotte niet in geslaagd de Russische boksploeg ondanks alle problemen in de Sovjet-Unie naar Nederland te halen? Werd, met de toonaangevende Sovjet-boksers voor twee weken als sparringpartner, het niveau van het Nederlandse boksen niet naar een hoger plan getild? En verlengde de NBB juist deze dag niet het contract met de kledingsponsor voor een jaar, een formaliteit waarbij het boegbeeld van de bokssport in Nederland, Arnold Vanderlijde, zich met gevoel voor pr in een fotogenieke houding wrong?

“Ik bid tot God dat dit contact wordt voortgezet”, luidde de letterlijke vertaling van het dankwoord van de Russische chef-trainer Koptsev aan de Nederlandse gastheer. Met elf boksers van wereldformaat was hij vorige week zondag in Nederland aangekomen om ter voorbereiding op de wereldkampioenschappen in Sydney (november) veertien dagen te oefenen met en tegen de Nederlandse pugilisten. Even dreigde de trip te moeten worden afgezegd toen bleek dat de boksploeg ten tijde van de staatsgreep vlakbij Gorbatsjovs "schuilplaats' op de Krim een trainingskamp had belegd. Een directe vlucht vanuit Moskou naar Amsterdam werd de boksers verboden maar toen Los vanuit Nederland "als een speer' ging bellen met de Russische autoriteiten werd een oplossing gevonden.

En dus kreeg trainer Koptsev gisteren de gelegenheid te voorspellen dat de Russische ploeg "hoge prijzen' ging halen. Maar hij vleide ook de NBB door te verkondigen dat ook voor de Nederlanders in Sydney successen zijn weggelegd. Erg verwonderlijk was het dan ook niet dat de NBB "vergat' te melden dat bondscoach Van den Driessche er in Australië waarschijnlijk niet bij zal zijn als de medailles bijeen geslagen worden. Maar Van den Driesssche nam na afloop van het officiële gedeelte de gelegenheid te baat om uit te leggen waarom hij maandag de boksbond een telegram had gestuurd waarin hij dreigt zijn contract in te leveren.

Met op de achtergrond de toeluisterende bondsafgevaardigden kondigde Van den Driessche zijn bijna zekere vertrek aan. “Want met het beleid zoals dat nu door de bond gevoerd wordt kan ik niet leven. Verschillende bestuurders weten niet wat er allemaal bij het beoefenen van topsport komt kijken. Op één schoen haal je de top niet. Zij menen van wel. Maar om zo ver te komen heb je er op zijn minst een paar nodig.”

Van den Driessche had zich de voorbereiding op de WK zo mooi voorgesteld: via connecties in de Sovjet-Unie had hij een goedkope hoogtestage (“ongeveer honderd gulden per persoon, maar me moesten wel met de trein”) naar de Kaukasus weten te regelen. Daarna zouden zijn pupillen in alle rust naar Sydney reizen om te acclimatiseren. Maar de NBB dwarsboomde de plannen: de bobo's vonden de ideeën te duur en te gevaarlijk. De "absolute druppel' waren voor de bondscoach wel de gewijzigde, beperkende arbeidsvoorwaarden waaronder hij zijn contract moest uitdienen. “Ik mag me als bondscoach niet met het technisch beleid bezighouden. Dat is toch te gek voor woorden?”

Van den Driessche dreigt op te stappen als de bond niet vóór 18 september de intentie uitspreekt het beleid te wijzigen, maar Los c.s. voelt daar daar niets voor. De voorzitter schouderophalend: den Driessche overschat de mogelijkheden van de bond. Een tamboer moet nooit te ver voor het muziekkorps lopen, dan hoort hij de muziek niet meer''. Zo beëindigde Los het officiële gedeelte van de dag.

Daarna toonde de Russische selectie, toch met flink wat ernstiger problemen geconfronteerd, zich in de afsluitende sparringpartijtjes een heel wat hechtere eenheid dan Nederland. Nee, de putsch had niet voor onrust in de ploeg gezorgd want iedereen was ervan overtuigd dat alles weer goed zou komen. “Heel even waren we bedroefd, maar het leven gaat verder. En boksen is ons leven”, sprak ploegarts Valeri Nikolayev op Papendal.

    • Leon van Eijndhoven