België wil snel actie Zaïre

BRUSSEL-KINSHASA, 4 SEPT. De Belgische minister van buitenlandse zaken, Mark Eyskens, heeft zijn bezorgdheid uitgesproken over de rellen in Kinshasa, de hoofdstad van de vroegere Belgische kolonie Zaïre. Eyskens zei dat de nationale conferentie, bedoeld om de weg te effenenen voor politieke hervormingen en een meer-partijendemocratie, zo snel mogelijk moet worden hervat.

In Kinshasa was het ook gisteren weer onrustig en botste de politie met demonstranten. De demonstranten eisten onder meer hervatting van de nationale conferentie die volgens hen door president Mobutu wordt gedwarsboomd. Het Zarese parlement kwam in spoedzitting bijeen. Maandag zijn er bij botsingen tussen politie en demonstranten doden gevallen. Een woordvoerder van de Union de Democratie et Progress Social (UDPS) in België sprak van "tientallen doden".

President Mobutu, die Zaïre nu 26 jaar regeert, is in april vorig jaar akkoord gegaan met de eis van de oppositie om een meerpartijendemocratie in te voeren. Maar volgens de oppositie dwarsboomt hij nu de nationale conferentie waarop de politieke hervormingen zouden moeten worden besproken. De conferentie ging begin vorige maand van start maar is sindsdien nog maar sporadisch bijeen geweest omdat de regering en de oppositie het niet eens kunnen worden over de samenstelling van de confrerentie. (AFP, Reuter)