Baker volgende week naar de Sovjet-Unie

WASHINGTON, 4 SEPT. De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, James Baker, brengt volgende week een bezoek aan de Sovjet-Unie. In Moskou zal hij dinsdag aanwezig zijn bij de opening van de Europese conferentie over mensenrechten, waaraan wordt deelgenomen door de 35 lidstaten van de Conferentie voor Europese Veiligheid en Samenwerking. De conferentie duurt tot 4 oktober. Ook zal Baker een ontmoeting hebben met zijn nieuwe Sovjet-collega, Boris Pankin.

Aansluitend zal de Amerikaanse minister een bezoek brengen aan ten minste een van de Baltische staten, mogelijk zelfs aan alle drie, zo verluidt in Washington. Curtis Kamman, een hoge functionaris van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken, is inmiddels in Estland aangekomen voor consultaties over het aanknopen van diplomatieke betrekkingen, nu de Verenigde Staten de Baltische landen hebben erkend. Later deze week gaat Kamman ook naar Letland en Litouwen. Het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken spant zich in voor toelating van de drie landen tot de Verenigde Naties, zo heeft Richard Boucher, een woordvoerder van het ministerie van buitenlandse zaken, gezegd.

Over een aansluitende reis van minister Baker naar het Midden-Oosten zullen later vandaag medededelingen worden gedaan na afloop van overleg tussen minister Baker en president Bush. (AP)