Archeologen ontdekken Pompejanen

POMPEJI, 4 SEPT. Archeologen hebben de stoffelijke resten opgegraven van acht mensen die gestorven moeten zijn toen Pompeji 1.900 jaar geleden ten prooi viel aan een vulkaanuitbarsting. Twee gemummificeerde lijken zijn donderdag opgegraven uit versteende vulkanische as op dezelfde plaats waar men eerder woensdag zes lijken had ontdekt.

Het hoofd van de afdeling opgravingen in Pompeji identificeerde het kleinste lijk als dat van een meisje. De ring die ze droeg, wijst er op dat ze slavin was.

De lijken, die ontdekt zijn door arbeiders die grondwerk verrichtten voor de bouw van een loods, zijn de eerste slachtoffers van de ramp die sinds 1961 gevonden zijn in de ruïnes van de oude Romeinse stad. De archeologen hebben levensgrote afbeeldingen kunnen maken van verscheidene van de slachtoffers door een plastic-oplossing te gieten in de ruimten die in de as zijn achtergelaten door de reeds lang vergane lichamen.

Aan de beelden is te zien dat enkele van de slachtoffers hun tuniek voor de mond hadden geslagen om zich te beschermen tegen de dodelijke gassen uit de vulkaan. (Reuter)