Woningbouwvereniging voert nieuw alarmsysteem in

HETEREN, 3 SEPT. In het Gelderse Heteren gaat de plaatselijke woningbouwvereniging een uniek alarmeringssysteem invoeren. Alle duizend woningen van de vereniging worden voorzien van een onderling waarschuwingssysteem: wordt bij een woning ingebroken, dan gaat bij een of meer buurwoningen een alarm af. De woningbouwvereniging trekt voor dit systeem meer dan een half miljoen gulden uit.

Volgens directeur C. Makkes is dat goedkoper dan het beveiligen van alle huizen op conventionele wijze en biedt het systeem meer voordelen. Zo kunnen alleenstaanden en bejaarden het ook gebruiken om in geval van nood hun buren "gewoon' te alarmeren. Makkes: “Dit systeem is gericht op goed nabuurschap en zorg voor elkaar.”

Er zullen steeds tussen de zes en acht woningen worden aangesloten op een circuit, maar de mogelijkheid van doorschakeling naar een hele straat bestaat ook. Bewoners kunnen wanneer zij thuis zijn en een inbreker horen zelf via een alarmknop het systeem inschakelen; als zij uithuizig zijn werkt het systeem op in beveiligingssystemen normale infra-rood signalering. Bij inbraak gaat dan automatisch in de betreffende en de aangrenzende woningen een alarm af, dat alleen af te zetten is in de woning waar ingebroken wordt.

Directeur Makkes van de woningbouwvereniging: “De mensen zijn dus wel verplicht om te reageren op een noodsignaal. En wie niet direct de durf heeft om te gaan kijken, kan natuurlijk altijd de politie bellen.”