Voedingsbond stelt looneis: 4,75 procent

UTRECHT, 3 SEPT. De Voedingsbond FNV stelt in de komende CAO-onderhandelingen een looneis van 4,75 procent. De Voedingsbond is de eerste bond die een exacte looneis voor volgend jaar bekendmaakt.

Het kabinet heeft gewaarschuwd dat de koppeling tussen lonen en uitkeringen in gevaar komt als de vakbeweging de looneisen volgend jaar niet beperkt tot 3,75 procent. Premier Lubbers heeft gezegd te zullen aftreden als de loonstijging gemiddeld vijf procent of meer zal zijn.

De vakcentrales hebben laten weten dat beperking van de loonstijging tot 3,75 procent gezien de verwachte forse inflatie een illusie is. FNV-voorman Stekelenburg voorspelde dezer dagen dat de looneis eerder in de buurt van de vijf dan van de vier procent zal uitkomen.

De looneis van de Voedingsbond (60.000 leden) past in die verwachting. De bond gaat uit van een prijscompensatie van 3,5 procent. Daarbovenop eist de bond een “echte” loonsverhoging van nog eens 1,25 procent.

Een woordvoerster van de bond zei overigens dat de looneis nog hoger kan uitvallen als de inflatie volgend jaar hoger uitpakt dan de geraamde 3,5 procent.