Schilderijen terug, dader nog vrijuit

ROTTERDAM, 3 SEPT. De politie van Leerdam heeft een niet genoemd geldbedrag betaald aan tussenpersonen om twee schilderijen van Frans Hals en Jacob van Ruysdael terug te krijgen. De schilderijen werden in 1988 gestolen bij een overval op het particuliere museum het Hofje van mevrouw van Aerden in Leerdam. De overvaller is nog niet opgespoord.

De schilderijen "De lachende jongens met de bierkruik' van Frans Hals en "Het boslandschap met bloeiende vlier' van Jacob van Ruysdael vertegenwoordigen een waarde van enkele miljoenen guldens. Kort na de diefstal werd door de verzekeraar een niet nader omschreven “hoge beloning” uitgeloofd voor een tip die zou leiden tot het terugvinden van de schilderijen. Zonder resultaat.

Bij de contacten die de politie routinematig onderhoudt binnen het criminele circuit kwam toevallig in een gesprek boven water dat de schilderijen werden aangeboden, aldus de woordvoerder van de rijkspolitie in Dordrecht. Via een keten van tussenpersonen is de politie er “maanden later” in geslaagd de schilderijen terug te krijgen. Tegen degenen van wie de schilderijen werden ontvangen bestond onvoldoende bewijs om hen vast te houden.

Een deel van het bedrag is betaald door de verzekeraar, een deel door justitie. Normaal gesproken is justitie slechts bereid tipgeld te betalen als de daders worden aangehouden. In dit geval is een uitzondering gemaakt wegens de culturele waarde van de schilderijen, aldus een woordvoerder van het ministerie. Volgens haar is het één keer eerder voorgekomen dat justitie tipgeld heeft betaald om gestolen kunstwerken terug te krijgen zonder dat de daders werden aangehouden. Om welke werken het ging wilde ze niet zeggen. De zaak zou “jaren geleden” hebben gespeeld en niet in de publiciteit zijn gebracht.