Rotterdam: 2 ton voor Olympische sporters

ROTTERDAM, 3 SEPT. Rotterdam geeft zijn Olympische sporters in het komende jaar een extra steun van voorlopig 200.000 gulden. Het bedrag wordt, in overleg met de commissie Individuele Begeleiding van het Nederlands Olympisch Comité, als een directe financiële tegemoetkoming uitgekeerd aan topsporters, die in de gemeente hun sport bedrijven. Dat zijn bijvoorbeeld de bokser Diaz, de atlete Goormachtigh en de zeiler Kats.

Rotterdam heeft door de onlangs opgerichte Rotterdamse Sport Stichting onder leiding van oud-topsporter Jaap Noordenbos een initiatief genomen, dat vier jaar geleden op kleine schaal heeft plaats gevonden. Johan van der Haar, van de Individuele Begeleiding, heeft voor de Spelen van Seoul bij verschillende gemeenten geprobeerd geld voor plaatselijke Olympische sporters los te peuteren. Hij slaagde bijvoorbeeld in Roermond ten gunste van Annemiek Derckx. Van der Haar hoopt dat andere gemeenten het initiatief uit Rotterdam overnemen opdat meer Nederlandse Olympische kandidaten minder financiele zorgen zullen kennen.

Ruim een jaar geleden is er door de Individuele Begeleiding van het NOC een plan ontwikkeld kanshebbers voor Barcelona financiële steun voor een periode van drie jaar te garanderen. In het lopende jaar is meer dan anderhalf miljoen gulden aan onkosten uitgekeerd aan de sportmensen door bemiddeling van het Nederlands Olympisch Fonds dat door een aantal sponsors, het ministerie van WVC en de Sporttotalisator wordt gevoed. Voor een verantwoorde voorbereiding op de Olympische Spelen heeft het Nederlands Olympisch Fonds nog zeker vier miljoen gulden nodig.