Oppositie meldt doden bij hevige rellen in Zaïre

BRUSSEL-KINSHASA, 3 SEPT. Bij botsingen tussen politie en betogers in de Zaïrese hoofdstad Kinshasa zouden gisteren doden zijn gevallen.

Omer N'Kamba, woordvoerder van de Zaïrese oppositiepartij UDPS (l'Union pour la Démocratie et le Progrès Social) in Brussel, heeft tegenover het persbureau Reuter verklaard dat er bij de rellen tientallen mensen om het leven zijn gekomen. Aanhangers van de oppositie in Kinshasa houden het op een dode en vele gewonden.

De Zaïrese ambassadeur in België, Kimbulu Moyanso, ontkent dat er doden zijn gevallen bij de rellen die volgens hem te maken hebben met de hoge kosten van levensonderhoud. Het Belgische ministerie van buitenlandse zaken in Brussel kon de berichten over slachtoffers gisteren niet bevestigen.

Volgens oppositiewoordvoerder N'Kamba hebben bewoners van Kinshasa gisteren barricades opgeworpen nadat de regering van president Mobutu Sese Seko het ultimatum had laten verstrijken waarin werd opgeroepen de nationale conferentie te hervatten die over politieke hervormingen moet beslissen.

Mobutu had eerder beloofd dat de nationale conferentie het pad zal effenen naar een meer-partijendemocratie. De nationale conferentie, die begin vorige maand is begonnen, is tot nog toe slechts sporadisch bijeen geweest omdat de regering en de oppositie het niet eens kunnen worden over de samenstelling van de vergadering. De oppositie beschuldigt Mobutu ervan dat de president de nationale conferentie naar zijn hand probeert te zetten door zoveel mogelijk van zijn aanhangers bij de bijeenkomst te krijgen. Mobutu zou op die manier zijn 26-jarige bewind proberen veilig te stellen.

De sfeer in de Zaïrese hoofdstad is al weken gespannen, onder meer wegens de problemen om de nationale conferentie. Maar daarnaast vinden er in het land ook broodrellen plaats. De economie van Zaïre kampt met een gierende inflatie en een sterke daling in de afzet van koper, de belangrijkste grondstof die het land rijk is. Eind vorig jaar zouden in Kinshasa ongeveer tien doden zijn gevallen tijdens demonstraties tegen de inflatie.

Het is voor het eerst dat melding gemaakt wordt van doden sinds de nationale conferentie op 7 augustus begon. Shafan Kasavubu, een andere zegsman van de UDPS, heeft gisteren tegenover de BBC verklaard dat er ten minste tien doden zijn te betreuren en dat er slachtoffers zijn gevallen toen ordetroepen gisteren het UDPS-hoofdkwartier in Kinshasa bestormden.

Volgens een woordvoerder van het Belgische ministerie van buitenlandse zaken is uit betrouwbare bron vernomen dat zich “enkele incidenten” hebben voorgedaan op de weg die leidt naar de internationale luchthaven van Kinshasa. De zegsman sprak ook van “problemen” in de krottenwijk Limete. In de rest van de hoofdstad zou de toestand evenwel kalm zijn. (AP, AFP, Reuter)