"Mogelijk nog meer ontslagen bij Volvo Car'

ROTTERDAM, 3 SEPT. Mitsubishi-topman H. Nakamura heeft gewaarschuwd dat bij Volvo Car mogelijk alsnog ontslagen moeten vallen.

Hij wees erop dat de Nederlandse autofabrikant niet zo efficiënt werkt als de Japanse concurrenten. De ontslagen zouden nodig kunnen worden, wanneer Volvo Car over enkele jaren als joint venture verder gaat.

Bij Volvo Car en de vakbonden is commotie ontstaan na de uitlatingen van Mitsubishi-topman H. Nakamura.

Nakamura deed zijn uitspraken bij terugkeer in Tokio, nadat hij zaterdag in Den Haag de overeenkomst over de joint venture met de Nederlandse staat en Volvo Zweden had getekend. De drie partners nemen ieder voor een derde deel in de joint venture die de naam Nedcar krijgt. Tot nu had de Nederlandse staat 70 procent en Volvo Zweden 30 procent van de aandelen. Nedcar gaat over enkele jaren een nieuwe Volvo en een nieuwe Mitsubishi produceren.

Bij Volvo Car is verbaasd gereageerd op de uitlatingen van Nakamura. Een woordvoerder hield het erop dat een en ander op een misverstand berust. “Hij heeft waarschijnlijk gesproken over de bestaande plannen voor sanering waarover met de vakbonden overeenstemming is bereikt,” aldus woordvoerder J.W. Buij. Volgens deze plannen, die mede zijn gebaseerd op een onderzoek van het bureau McKinsey, worden bij Volvo Car tot eind volgend jaar bijna 1500 arbeidsplaatsen geschrapt. Volvo Car heeft Nakamura inmiddels om nadere uitleg gevraagd.

Bestuurder H. van Rees van de Industriebond FNV noemt de uitspraken van Nakamura “een psychologische blunder van de eerste orde.” Van Rees: “In een klimaat waarin je net aan samenwerking begint, maakt hij meteen de werknemers van Volvo Car kopschuw. Door de verschillen in cultuur en arbeidsklimaat tussen Nederland en Japan zijn de werknemers bij Volvo Car toch al behoedzaam.”

Van Rees wijst op de afspraken die de bonden met de Raad van Bestuur van Volvo Car over de sanering heeft gemaakt. Zo hebben de bonden de toezegging gekregen dat bij de sanering geen gedwongen ontslagen zullen vallen. “Ik houd me vast aan de afspraken met de Raad van Bestuur.” Van Rees onderstreept dat de sanering van bijna 1500 arbeidsplaatsen voorafgaat aan het operationeel worden van de joint venture. “Deze sanering staat er geheel los van.” Volgens de FNV-bestuurder moet er zo snel mogelijk opheldering komen over de uitlatingen van Nakamura.