Militaire order Taiwan voor 16 Franse fregatten

TAIPEI, 3 SEPT. Taiwan heeft met Frankrijk een overeenkomst gesloten voor de aankoop van 16 Franse marine-fregatten met een waarde van meer dan 4,8 miljard dollar, in weerwil van verzet tegen de aankoop vanuit communistisch China. Dat heeft vandaag het officiële Taiwanese persbureau CNA bekend gemaakt.

De eerste zes van de fregatten uit de zogeheten La Fayette-klasse, zullen in Frankrijk worden gebouwd en in Taiwan van uitrusting worden voorzien. De overige tien schepen worden in Taiwan zelf gebouwd, op de werf van China Shipbuilding Corporation (CSBC), aldus het persbureau, dat verder geen bijzonderheden bekendmaakte.

Een militaire woordvoerder in Taiwan ontkende noch bevestigde de aankoop. Hij wilde alleen kwijt dat Taiwan contacten met verscheidene landen heeft over mogelijke militaire aankopen. Een woordvoerder van de scheepswerf CSBC ontkende van de order op de hoogte te zijn.

Frankrijk haalde in 1989 een streep door de verkoop van zes La Fayette-fregattten na heftige protesten uit Peking. De regering van de volksrepubliek maakt nog steeds aanspraak op Taiwan. Begin dit jaar maakte de Franse regering niet langer bezwaar tegen de verkoop.

Afghelopen juli meldde het Franse dagblad Le Monde dat de fregatten door het defensiebedrijf Thomson-CSF zullen worden gebouwd, zonder wapens, maar met elektronica.

Volgens het dagblad zit de Franse defensie-industrie te springen om orders en is Frankijk nu beter in staat Chinese bezwaren tegemoet te komen omdat de Chinese leiding hoopt op financiële hulp uit Parijs.

Taiwans minister van defenise, Chen Li-an, zei deze week tegen verslaggevers dat zijn land ongeveer vijf miljard dollar wil besteden aan wapenuitrusting en wapenontwikkeling in het begrotingsjaar dat op 1 juli is begonnen. (Reuter)