Marcos in staat van beschuldiging

MANILA, 3 SEPT. De Filippijnse regering heeft vandaag Imelda Marcos formeel in staat van beschuldiging gesteld wegens het vermeende gebruik van 50 miljoen gulden aan staatsinkomsten in de Verenigde Staten voor persoonlijke uitgaven, tijdens het bewind van haar echtgenoot, Ferdinand Marcos.

Imelda zou tijdens het twintigjarige regeerperiode van haar man regelmatig naar de Verenigde Staten zijn gereisd, waarbij zij de beschikking had over fondsen van de Filippijnse Nationale Bank. In 1977 zou zij met bankfunctionarissen in New York hebben samengespannen voor de transfer van een grote som geld, zo zei de landsadvocaat vandaag. Eerder werd Imelda Marcos al beschuldigd van het ontduiken van belastingen in meer dan dertig gevallen.

President Corazon Aquino stond Imelda vorige maand toe terug te keren naar de Filippijnen, mits zij in Manila voor de rechtbank zou willen verschijnen. Het echtpaar Marcos ontvluchtte in 1986 de Filippijnen na een volkopstand; Ferdinand Marcos overleed in 1989 op Hawaii.

Imelda liet vandaag in een reactie weten bereid te zijn een proces te ondergaan indien de regering haar op een later tijdstip toestaat het overschot van haar echtgenoot in de Filippijnen te laten herbegraven. (AP, Reuter)