Levenslang voor Argentijnse aanstichter van staatsgreep

BUENOS AIRES, 3 SEPT. De Argentijnse kolonel die in december vorig jaar een staatsgreep trachtte uit te voeren, is in hoger beroep opnieuw tot levenslange gevangenisstraf veroordeeld. De hoogste militaire rechtbank veroordeelde kolonel Mohammed Ali Seineldin, die van druzische afkomst is, in januari al tot levenslang voor zijn aandeel in een couppoging op drie december vorig jaar tegen het bewind van de Argentijnse president Carlos Menem. De poging tot een staatsgreep had plaats aan de vooravond van een staatsbezoek van de Amerikaanse president Bush aan Argentinië. Bij vuurgevechten met regeringsgetrouwe militairen kwamen dertien mensen om het leven.

Veertien medeplichtigen van Seineldin, van wie zes aanvankelijk veroordeeld waren tot levenslang, hebben nu in hoger beroep gevangenisstraffen gekregen van twee tot twaalf jaar.

De militairen hebben gezegd gehandeld te hebben op bevel van Seineldin. Volgens hen was het nooit de bedoeling geweest de Argentijnse regering omver te werpen, maar waren zij in opstand gekomen tegen de legerleiding. Seineldin was een jaar eerder betrokken bij een poging het bewind van de toenmalige president Alfonsin omver te werpen. (UPI)