Kouchner vindt in Z-Soedan kinderkamp

NAIROBI, 3 SEPT. Tienduizend kinderen leven met elkaar in een dorp in rebellengebied in Zuid-Soedan, aan hun lot overgelaten temidden van hongersnood en burgeroorlog. Dat heeft de Franse onderminister voor humanitaire zaken, Bernard Kouchner, in de Keniase hoofdstad Nairobi gezegd aan het eind van een bezoek aan de regio.

“Ik heb een dorp ontdekt, een stad, een republiek van 10.000 jongens van 8 tot 14 jaar, die samen leven, alles improviseren, gierst malen, bouwen, verstellen, hun was doen”, zei Kouchner. Het dorp, gelegen in het gebied van Gurku, twee uur lopen van Pochala, bestaat uit kleine hutten die de jongens van takken hebben gebouwd.

Volgens Kouchner zijn de kinderen, voor een deel oorlogswezen, afkomstig uit vluchtelingenkampen in Ethiopië en zijn ze naar Soedan teruggekeerd toen de nieuwe regering in Addis Abeba besloot de Soedanese rebellen uit hun bases ter plaatse te zetten. Hij wist niet hoe lang de kinderen al zonder volwassenen leven, maar sommigen van hen hadden hem verteld dat ze hun ouders zes jaar niet meer hadden gezien.

“Wie heeft hen gedwongen daarheen te gaan”, vroeg Kouchner zich af. “Misschien niemand. Men zegt dat ze herders waren, dat ze uit hun dorpen zijn gevlucht wegens bombardementen”, zei hij. Maar hij voegde eraan toe dat dit gebied nauwelijks door bombardementen is getroffen. Dissidenten binnen de zuidelijke verzetsbeweging tegen het bewind in Khartoum, het Soedanees Volksbevrijdingsleger (SPLA) van John Garang, hebben het leiderschap van de organisatie ervan beschuldigd kinderen bij hun familie weg te halen en hen in zijn strijdmacht op te nemen.

De Soedanese regering heeft gisteren officieel geprotesteerd tegen Kouchners bezoek aan door de opstandelingen beheerst gebied in Zuid-Soedan. Daarbij wees de regering erop dat hij tweemaal officiële uitnodigingen voor een bezoek aan Khartoum heeft afgewezen. Het Soedanese ministerie van buitenlandse zaken noemde de activiteit van Kouchner in Soedan “in strijd met de internationale diplomatieke normen en conventies, waarvan Frankrijk een van de belangrijkste opstellers is”. De onderminister zelf heeft gezegd dat hij wilde uitzoeken welk type hulp Frankrijk Soedan kan leveren.

Khartoum toonde zich ook ontevreden over Kouchners beschuldigingen dat de autoriteiten humanitaire hulp aan bewoners van rebellengebied hinderen. Kennelijk om hem de wind uit de zeilen te nemen gaf het bewind tegelijk weer toestemming voor hulpvluchten van de Verenigde Naties aan dit gebied, die het eerder had opgeschort. VN-functionarissen in Nairobi verwachtten dat er vandaag weer zou kunnen worden gevlogen.

Het Internationale Rode Kruis stelt een onderzoek in naar de omstandigheden waaronder een van zijn vliegtuigen, een Hercules C-130, is verloren gegaan op het vliegveld van Wau, een garnizoensstad in het zuiden die door de rebellen is omsingeld. Het vliegtuig raakte een mijn bij het opstijgen nadat het een landing hulpgoederen had afgeleverd. Het Rode Kruis verwachtte dat zijn hulpvluchten verscheidene dagen zouden worden gestaakt. (AFP, Reuter)