Handel Wegener Tijl opgeschort op vriendelijke beurs

ROTTERDAM, 3 SEPT. Op de vriendelijk gestemde Amsterdamse effectenbeurs raakten de gemoederen alleen even verhit doordat Wegener Tijl uit de notering werd gehaald. Voor Unilever en Koninklijke Olie bestond vraag uit Groot-Brittannië. De chemiefondsen Akzo en DSM zakten wat weg.

AMSTERDAM De CBS-stemmingsindex, die gisteren 0,4 punt hoger sloot op 91,6 punten, noteerde om 13.00 uur 0,1 punt hoger. Handelaren noemden het opvallend dat er nauwelijks werd gereageerd op de sterke obligatiemarkt. Normaal gesproken inspireren hogere obligatiekoersen de aandelenmarkt, maar vandaag bleef die inspiratie om onbekende redenenen uit.

Aangezien Wall Street in verband met Labor Day gisteren gesloten was, bleef Amsterdam bovendien verstoken van de zo gewenste referentiepunten van overzee. Alleen enkele individuele fondsen trokken gisteren de aandacht in een verder vriendelijke, maar erg rustige markt.

Uitgever Wegener Tijl wist vanmorgen nog van niets toen de commissaris van de notering besloot de handel in certificaten Wegener Tijl vanaf 11.50 uur te onderbreken. Het uitgeversfonds uit Apeldoorn zou volgens de commissaris met een belangrijk bericht komen. Handelaren speculeerden over een belangrijke aquisitie door Wegener van een uitgeverij. Ze meenden dat te kunnen afleiden uit het onbepaalde karakter van de schorsing. Op de beurs had Wegener Tijl vanmorgen een koers van 262 gulden, onveranderd in vergelijking met het slot van gisteren.

Kort na opening mochten de internationals: Koninklijke Olie en Unilever zich in Britse belangstelling verheugen. De Olies, die gisteren een dubbeltje lager sloten op 158,90 gulden, kregen er vanmorgen drie dubbeltjes bij. Unilever, gisteren al 1,20 gulden hoger gesloten op 160,10 gulden, dikte nog eens acht dubbeltjes aan. Philips, gisteren wederom bij veel buitenlandse beleggers in trek en zes dubbeltjes hoger gesloten op 37 gulden, moest vandaag een dubbeltje prijsgeven.

De chemiewaarden lager er, zonder aanwijsbare oorzaak, zwakjes bij. DSM (slot gisteren: 108,30 gulden) zakte vier dubbeltjes. Akzo, dat gisteren al twee kwartjes verloor op 122 gulden, verloor vandaag nog eens zeven dubbeltjes. Handelaren weten de koersdalingen aan een gebrek aan belangstelling.

Alleen Gist-brocades kon, vooruitlopend op de presentatie van de halfjaarcijfers, een dubbeltje bij de koers optellen. Gist, dat gisteren al een gulden hoger sloot, noteerde aan het begin van de middag 37,20 gulden. De omzetten in Gist waren opvallend groot. Gisteren gingen er in dubbeltelling 213.000 stukken Gist om. Vanmorgen steeg de omzet wederom boven het gemiddelde uit. Handelaren wezen speculatie als voornaamste oorzaak van de koersstijging aan.

Een ander bedrijf dat profiteerde van de verwachting van goede halfjaarcijfers is Aalberts Industries. Vorige week donderdag noteerde Aalberts nog 46 gulden. Maar binnen drie dagen liep de koers van het parallelmarktfonds op naar vijftig gulden. Vandaag behoorde Aalberts tot de sterkste stijgers met een koerswinst van 2,60 gulden op 52,30 gulden.

In Norit worden de laatste weken redelijke omzetten geboekt. Gisteren gingen er 68.000 stukken in dubbeltelling om. Volgens en handelaar zitten er grote particuliere partijen in dit fonds. “De koers is voor een kwaliteitsaandeel als dit nog niet echt hoog te noemen”, aldus een handelaar. Norit kwam op de dag van de staatsgreep in de Sovjet-Unie met het halfjaarbericht. Verschuilend achter de turbulente ontwikkelingen in de Sovjet-Unie wilde het bedrijf toen nog geen verwachting over het resultaat uitspreken. Tot nu toe heeft het dat nog steeds niet gedaan. Het aandeel Norit noteerde vandaag een koers van 25,30 gulden, twee kwartjes hoger.

NEW YORK De beurs op Wall Street was gisteren in verband met Labor Day gesloten. Vrijdag sloot de New Yorkse effectenbeurs lager ondanks positief nieuws over de Amerikaanse economie. Het Dow Jones industrieel gemiddelde noteerde vrijdag bij sluiting 3.043,60 punten.

LONDEN Na een wijfelende, iets lagere opening hervatten de aandelenkoersen in Londen vanmorgen hun recordrace richting 2.700 punten grens. Winstnemingen drukten vanmorgen nog enigzins de koersen, maar handelaren voorspelden een verdere stijging van de koersen. Het FT-100-koersgemiddelde, dat gisteren 33,9 punten hoger sloot op 2.679,6 punten, noteerde omstreeks het middaguur 2,7punten lager.

FRANKFURT De Duitse aandelenkoersen openden vanmorgen iets hoger. De optimistische stemming werd veroorzaakte door goed gestemde beleggers die vertrouwen hebben in de Duitse markt nadat deze zich vorige week sterk en stabiel hield. Het Dax-30-koersgemiddelde, dat gisteren 0,04 punt lager sloot op 1.650,46 punten, noteerde omstreeks het middaguur 5,74 punten hoger.

TOKIO Programma-verkopen veroorzaakten een jojo-beweging van de Nikkei-index op de beurs van Japan waar de aandelenkoersen vanmorgen iets hoger sloten. Koopjesjagers en winstnemers hielden elkaar min of meer in evenwicht bij redelijk grote omzetten. Het Nikkei-225-koersgemiddelde sloot vanmorgen 0,79 punt hoger op 22.469,80 punten.