Georgië: gewonden bij demonstratie

MOSKOU, 3 SEPT. In Georgië zijn gisteren bij demonstraties tegen de regering van president Zviad Gamsachoerdia acht mensen gewond geraakt.

De rellen braken uit toen duizenden betogers, die het aftreden van Gamsachoerdia eisten, slaags raakten met de oproerbrigade OMON die het parlementsgebouw in Tbilisi had afgegrendeld. Volgens ooggetuigen maakten de "zwarte baretten', die nu onder Georgisch bevel staan, gericht gebruik van hun vuurwapens.

De demonstratie was de grootste sinds Gamsachoerdia in mei met meer dan 85 procent van de stemmen tot president werd gekozen. Ze was georganiseerd door de grootste oppositiepartij, de Nationaal Democratische Partij van de historicus Gia Tsantoeria, en het Volksfront van Nodar Natadze. Beide groepen hebben sinds de mislukte staatsgreep in Moskou, twee weken geleden, de wind in de zeilen omdat Gamsachoerdia tijdens de coup onduidelijk heeft gemanoeuvreerd. Hij was de enige president die onmiddellijk de opdracht van de junta om de lokale legereenheden te ontbinden heeft uitgevoerd.

Volgens de oppositie heeft Gamsachoerdia “dictatoriale” plannen. Hij omringt zich met “corrupte en incompetente” medewerkers en toont minachting voor de vrijheid van meningsuiting en andere rechten van de mens. Zo zijn alle media ondergeschikt aan zijn regering en zitten er nog altijd aanhangers van de Nationaal Democratische Partij gevangen zonder vorm van proces. Op zijn beurt zegt Gamsachoerdia dat de oppositie in handen is van “KGB-agenten”.