Foto: MAASTRICHT - De stuw Borgharen in de Maas ...

Foto: MAASTRICHT - De stuw Borgharen in de Maas bij Maastricht staat bijna droog als gevolg van de extreme droogte van de afgelopen maanden.

Waar de Maas in de wintermaanden zorgt voor overstromingen, passeert nu zo'n tien kubieke meter per seconde de stuw. Wegens het watergebrek wordt er nog maar beperkt "geschut' in de sluizen. Voor de scheepvaart betekent dit vertragingen die kunnen oplopen tot een uur. Inmiddels hebben enkele tientallen van de in totaal 130 Nederlandse waterschappen een verbod afgekondigd om water op te pompen uit de waterlopen. In een aantal waterschappen geldt het verbod alleen tussen 11.00 en 17.00 uur. Bij aanhoudende droogte wordt het verbod waarschijnlijk voor de gehele dag van kracht. In het Brabantse waterschap De Dommel geldt al sinds juni een verbod op waterafname. (Foto Widdershoven)