Dochter van Internatio krimpt divisie "defensie' in

ROTTERDAM, 3 SEPT. Het Rotterdamse electrotechnische installatiebedrijf Van Rietschoten & Houwens, dochteronderneming van het kwakkelende Internatio-Müller, gaat zijn defensiedivisie inkrimpen en zich concentreren op civiele installatietechniek en industriële automatisering.

Van Rietschoten sluit niet uit dat op termijn de defensiepoot geheel wordt afgestoten. “Maar onze eerste zorg is om onze huidige capaciteit te verminderen tot ongeveer 10 procent van de totale omzet. Dit is noodzakelijk vanwege de mondiale ontwikkelingen op het gebied van defensie”, aldus een woordvoerster van Van Rietschoten vanmorgen.

Vooral door de slechte gang van zaken bij de defensiedivisie van Van Rietschoten staan de resultaten van moederconcern Internatio, ook al belaagd door grootaandeelhouder First Pacific, onder druk. Internatio maakte vorige week bekend dat in de eerste helft van dit jaar een netto winst van slechts 0,3 miljoen gulden is behaald. Vorig jaar ontstonden problemen bij de installatie van het nieuw ontwikkelde besturingssysteem voor de M-fregatten van de Koninklijke Marine. Daardoor moet Van Rietschoten aanzienlijke meerkosten maken, onder meer voor het inhuren van extra personeel.

De defensie-activiteiten van Van Rietschoten zorgen nu nog voor circa 20 procent van de omzet van ongeveer 750 miljoen gulden van het bedrijf. Halvering van dit percentage heeft de eerste prioriteit, desnoods in samenwerking met derden. Kandidaten die mogelijk willen participeren in de defensiepoot van Van Rietschoten en die op termijn zouden kunnen overnemen, zijn onder meer Hollandse Signaal, Delft instruments, Fokker, DAF en Begemann. Van Rietschoten ontkent dat hierover al gesprekken worden gevoerd. Inkrimping op eigen kracht heeft de voorkeur.

Bij Van Rietschoten werken ongeveer 4000 mensen. Inkrimping van de defensie-activiteiten heeft volgens het bedrijf geen gevolgen voor de werkgelegenheid. “We hebben nu nog meer dan voldoende opdrachten. De mensen die daarbij zijn betrokken kunnen gemakkelijk elders in het bedrijf worden ingezet”, aldus Van Rietschoten.