Daimler slaat vleugels weer uit in informatica

STUTTGART- DEN HAAG, 3 SEPT. Daimler-Benz, het grootste industriële concern in Duitsland, heeft zijn activiteiten in de informaticasector verder uitgebreid met de overneming van de Europese vestigingen van het Amerikaanse adviesbureau Diebold Group, waaronder één bedrijf in Den Haag.

Dit heeft het concern gisteren bekendgemaakt. Daimler nam in juli voor 3,3 miljard franc (1,1 miljard gulden) al een belang van 34 procent in het Franse bedrijf Sogeti, de grootste leverancier van software in Europa.

De Europese activiteiten van Diebold omvatten vestigingen in Duitsland, Nederland, Frankrijk, Zwitserland, Oostenrijk en Hongarije met een gezamenlijke jaaromzet van ongeveer 33 miljoen gulden. Bij Diebold Nederland, adviseur op het terrein van informatietechnologie, werken zeven mensen. Directeur P.A. de Cort stelde gisteren vast dat Daimler, vooral bekend als autofabrikant (Mercedes), zeer ambitieus bezig is op het terrein van dienstverlening in de informatiesector en daar in Europa een hoofdrolspeler wordt. Daimler had volgens De Cort eigenlijk ook de Amerikaanse activiteiten van Diebold willen overnemen. Dat stuitte echter op juridische problemen. Deutsche Bank is een grote aandeelhouder van het concern en de wetgeving in de Verenigde Staten verbiedt banken zich bezig te houden met consulting, ook als dat langs indirecte weg gebeurt. De gehele Diebold Group heeft 300 werknemers. De enige aandeelhouder is de 64-jarige oprichter John Diebold.

Daimler neemt de Europese vestigingen over via Debis Systemhaus, onderdeel van de divisie Daimler-Benz InterServices (Debis). Volgens het concern is met de overneming van Diebold het pakket aan dienstverlening in de informaticasector vervolmaakt. Debis heeft 5.770 werknemers en streeft dit jaar naar een omzet van 5,9 miljard mark.