Baker gaat terug naar Midden-Oosten om conferentie te regelen

JERUZALEM, 3 SEPT. De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, James Baker, keert deze maand naar het Midden-Oosten terug om met Israel en de Arabieren definitieve afspraken te maken over de komende regionale vredesconferentie.

Dat heeft het Israelische ministerie van buitenlandse zaken gisteren meegedeeld. Volgens Israelische media en buitenlandse diplomaten wordt Baker volgende week in Jeruzalem verwacht, na het joodse Nieuwjaar.

De conferentie wordt in beginsel in oktober gehouden, maar enig uitstel is mogelijk als uitvloeisel van de mislukte staatsgreep in Moskou - de Sovjet-Unie is samen met de Verenigde Staten sponsor van de conferentie - en omdat er nog onenigheid bestaat over de omstandigheden waaronder de bijeenkomst zal plaatshebben. Israel heeft onder andere geëist dat de PLO wordt uitgesloten van enigerlei rol op de conferentie en dat Palestijnen uit Oost-Jeruzalem buiten het overleg blijven. De PLO en de Palestijnen in het algemeen wijzen deze eisen tot dusverre van de hand.

De Palestijnen zijn de enige belangrijke betrokkenen die het Amerikaanse plan op basis waarvan de conferentie wordt gehouden nog niet hebben aanvaard (al heeft Israel dat dan voorwaardelijk gedaan). De Palestijnse Nationale Raad (PNC, een soort parlement-in-ballingschap) zal eind deze maand of begin volgende maand in Algiers bijeenkomen om zijn beslissing bekend te maken. De vice-voorzitter van de PNC, Salim Za'anoun, zei gisteren in Amman dat “95 procent van de voorbereidingen zijn afgerond”. (Reuter)