ARTISJOKKEN ZONDER MOEITE

In mijn vrienden- en kennissenkring begin ik een reputatie te krijgen als voorstander van het koken met de magnetron. Zij begrijpen inmiddels dat dit niet ten koste van het koken met het "ouderwetse' fornuis gaat. De magnetron is een aanvulling, geen vervanging van bestaand keukengereedschap. Hieronder weer een voorbeeld van een recept waarbij de magnetron een zeer handige keukenhulp blijkt.

Voor 2 personen:

2 artisjokken (Camus de Bretagne), circa 400 gram per stuk halve citroen Mayonaise: 2 eierdooiers 1 eetlepel Muskaatwijn zout en versgemalen peper circa 3 1-2 deciliter olijfolie of een mengsel van olijf- en plantaardige olie

Snij circa 2 cm van de punt van elke artisjok af met een kartelmes. Snij dan de steel vlak bij de bodem af. Knip met een schaar de punten van de bladeren af. Wrijf alle snijvlakken in met de halve citroen om verkleuren te voorkomen. Wikkel de artisjokken in magnetronfolie en sluit de pakjes goed af, of doe elke artisjok in een speciaal magnetronzakje en maak dat goed dicht. Leg de ingepakte artisjokken naast elkaar op een magnetronschaal en zet die circa 7 minuten in de magnetron op 100% (650 watt). Druk met een nagel de onderkant van de artisjokken in om te controleren of ze gaar zijn. Laat de artisjokken 5 minuten rusten. Pak ze dan heel voorzichtig uit (denk om de zeer warme stoom!).

Zorg dat voor de mayonaise de kom en garde schoon en warm zijn en de ingrediënten op kamertemperatuur. Doe de eierdooiers in de kom en klop ze 2 minuten stevig tot ze iets dikker zijn. Klop er vervolgens de wijn en wat zout en peper door. Druppel er dan zeer geleidelijk de olie bij en blijf met kracht kloppen tot de mayonaise mooi lobbig is.

Dien de artisjokken op met de mayonaise.

    • Kim Maclean