Westerlingen ontvoerd in Ost-Turkije

ANKARA, 2 SEPT. In Oost-Turkije is een grootscheepse speurtocht begonnen naar vijf Westerlingen die vrijdag in de provincie Bingol zijn ontvoerd door Koerdische guerrillastrijders. Het betreft drie Amerikanen, een Australiër en een Brit. De chauffeur van de eerste vier, onder wie archeologen die op zoek zijn naar de ark van Noach, zei door een groep van 30 guerrillastrijders te zijn aangehouden op weg naar de stad Bingol. De Brit was bij diezelfde wegversperring uit een passagiersbus gehaald.

Aangenomen wordt dat de ontvoering het werk is van de marxistische Arbeiderspartij Koerdistan (PKK), die in het gebied al jarenlang oorlog voert tegen de Turkse autoriteiten. Vorige maand ontvoerde een PKK-factie tien Duitse toeristen, die later op last van PKK-leider Öcalan werden vrijgelaten. In een gisteren gepubliceerd vraaggesprek met een Turkse weekblad, Okta, zei Öcalan dat hij geen toestemming had gegeven voor de ontvoering van de Duitsers en dat ze daarom waren vrijgelaten. Hij waarschuwde echter dat elke buitenlander die nu nog Oost-Turkije bezoekt zijn leven in de waagschaal stelt als hij niet eerst de PKK toestemming vraagt, “een simpel papiertje” te krijgen bij PKK-bureaus in het buitenland.

Öcalan wees erop dat de PKK controles uitvoert op de wegen van Oost-Turkije: “Soms blokkeren we wegen en vragen we naar de identiteit. We vragen documenten. Dat geldt ook voor toeristen.” De PKK ondernam zaterdag zo'n actie ondanks de scherp toegenomen militaire activiteit naar aanleiding van de jongste ontvoering. Zestig guerrillastrijders dwongen een bus te stoppen op de grote weg van Van naar Istanbul, ondervroegen de passagiers en staken vervolgens het voertuig in brand. (Reuter)