Verliesgevend concern HCS neemt flink gas terug als sportsponsor

ROTTERDAM, 2 SEPT. Het verliesgevende automatisering- en distributieconcern HCS gaat zich terugtrekken als sponsor in de paardesport. Ook de financiële steun aan KV Mechelen en PSV is gestaakt. Alleen de twee miljoen gulden aan shirtsponsering van Feyenoord zal komend seizoen nog doorgang vinden. Dit heeft president-directeur van HCS, Huub van den Boogaard, desgevraagd bevestigd.

De grote successen van het team van Nederlandse springruiters in de landenwedstrijden (eerste bij het CHIO in Rotterdam en in Aken) hebben HCS er niet van weerhouden zich terug te trekken. Het bedrijf behoort met de sponsoring van de Nations Trophy tot de grootste investerders in deze tak van sport. Jaarlijks geeft HCS meer dan een miljoen gulden uit aan springconcoursen.

In het programma van het onlangs gehouden CHIO te Rotterdam schrijft HCS nog: “Deze belangrijkste wereldwijde competitite voor landenteams (..) gaat met HCS als hoofdsponsor een nieuwe toekomst tegemoet.” De reden dat HCS abrupt stopt met de sportsponsering zijn de oplopende verliezen. Over het eerste half jaar boekte het bedrijf een verlies van 125 miljoen gulden.

HCS wil zo snel mogelijk af van de financiële banden met Feyenoord. Het is echter nog steeds niet gelukt andere sponsors te interesseren. “Het zou al een stuk makkelijker zijn wanneer Feyenoord ging presteren”, aldus Van den Boogaard. “Ik moet zeggen dat ik de afgelopen maand wel iets anders aan mijn hoofd heb gehad dan Feyenoord. Het is de bedoeling dat wij dit jaar nog als shirtsponsor optreden, maar alle andere zaken zo snel mogelijk afbouwen.” Van den Boogaard doelt op een lening van 12 miljoen gulden die HCS aan Feyenoord heeft gegeven met de spelers als onderpand. Feyenoord heeft nog nooit rente op deze lening betaald.

    • WABE van ENK