Van der Ben matchwinner hockeyvrouwen

AMSTELVEEN, 2 SEPT. De balans van de dubbele testserie hockey sloeg op de negende dag in Amstelveen alleen bij de vrouwen ten gunste van wereldkampioen Nederland door.

Het team van coach Roelant Oltmans won in de hitte van het Wagenerstadion het vierde en laatste duel tegen Zuid-Korea met 3-2 dank zij een treffer van Helen van der Ben in de laatste minuut. De mannen van Hans Jorritsma verloren net als donderdag in Tilburg met 1-2 van Australië en daarmee ook de testserie.

Het scheelde bij de vrouwen maar 45 seconden of er hadden strafballen moeten worden genomen voor een beslissing. Nadat Mieketine Wouters en Danielle Koenen (cornervariant) Oranje aan een voorsprong van 2-0 hadden geholpen kwam Zuid-Korea net als ruim een week eerder in Venlo tot 2-2 terug. De gelijkmaker viel een kwartier voor tijd door topscorer Gye Sook na een blunder van keepster Carina Bleeker. Van der Ben liet in de slotfase de Zuidkoreaanse keepster Je Sook kansloos (3-2).

De strafcorner wilde bij de mannen helemaal niet lukken. Maar liefst acht keer mocht Floris Jan Bovelander aanleggen. De Bloemendaler schoot telkens en liet de hoge push achterwege. Alleen de vierde keer, toen er nog maar net tien minuten was gespeeld, kwam daar indirect een doelpunt uit voort. Nederland wel raad mee (1-0).