Twee militaire toestellen VS geland in Frans Guyana

ROTTERDAM-PARIJS, 2 SEPT. Op het vliegveld van Cayenne (Frans Guyana) zijn afgelopen weekeinde twee Amerikaanse militaire transporttoestellen geland. Een van de toestellen is een Hercules C 130.

Volgens de in Frans Guyana woonachtige voormalige woordvoerder van het Surinaamse Junglecommando, F. Hirschland, waren aan boord van de Hercules ongeveer zestig Amerikaanse commando's met wapenuitrusting. Hirschland treedt nu op als contactman van verschillende Surinaamse verzetsgroepen.

Ook uit andere bron in Frans Guyana is tegenover deze krant de komst van de Hercules C 130 op het vliegveld van Cayenne bevestigd. Het eerste toestel, waarvan het type onbekend is, zou vrijdag zijn aangekomen. De Hercules C 130 zou een dag later zijn geland. Een woordvoerder van het Franse ministerie van defensie verklaarde vanmorgen desgevraagd van niets te weten.

In kringen van Surinaamse verzetsgroepen heeft de komst van de Amerikaanse militaire vliegtuigen geleid tot speculaties over een mogelijke ophanden zijnde buitenlandse interventie in Suriname. De aanwezigheid van de commando's in Frans Guyana zou volgens hen ook een dreigement aan de Surinaamse legerleider Bouterse kunnen inhouden om zich aan de vooravond van de presidentsverkiezing (aanstaande vrijdag) te onthouden van enigerlei militaire actie.