Premier Major de eerste Westerse leider in Peking sinds juni 1989

PEKING, 2 SEPT. De Britse premier John Major is vandaag in China aangekomen, de eerste Westerse leider die de Volksrepubliek bezoekt sinds de bloedige onderdrukking van de democratische beweging in 1989. Major zei dat hij behalve zaken onder meer de situatie van de mensenrechten met zijn Chinese gastheren zal bespreken.

Het bezoek van de Britse premier stond al enige tijd vast en is voornamelijk bedoeld om Chinese goedkeuring te verkrijgen voor de nieuwe luchthaven van Hongkong. Peking had zich een tegenstander getoond van de bouw van de peperdure (30 miljard gulden) futuristische luchthaven in de kroonkolonie, die in 1997 weer Chinees grondgebied wordt. Maar de Britse toezegging, afgelopen juni, dat Major zelf een bezoek aan Peking zou brengen bracht de Chinese regering op andere gedachten. Het officiële bezoek aan China heeft in Groot-Brittannië tot veel kritiek geleid, maar Major zei dat “men soms dingen moet doen die men normaal gesproken liever niet doet”.

China zich moest na de gebeurtenissen van 1989 economische boycots, diplomatieke isolering en een storm van buitenlandse kritiek laten welgevallen. Daaraan kan, zo hopen de communistische leiders, met het bezoek van Major een einde komen. Major beaamde dat. “Het wordt tijd dat er mensen naar China komen die rechttoe rechtaan zeggen wat de rest van de wereld van hen denkt”, aldus Major bij aankomst. De afgelopen dagen bezocht hij Moskou , maar Major zei niet van plan te zijn de situatie in de Sovjet-Unie in Peking ter sprake te brengen.

Intussen heeft de Chinese regering laten weten dat president Yang Shankun vorige week tijdens een bezoek aan Mongolië verkeerd is geciteerd bij een uitspraak over de Sovjet-Unie. Het eerste bericht luidde dat Yang de coup tegen Gorbatsjov een “ramp” had genoemd, Peking meent dat er een verlaatfout is gemaakt en had Yang het woord “plotseling” heeft gebruikt. (AP, Reuter, UPI)