ORA-hotel voor gehandicapten wordt gesloten

HEERLEN, 2 SEPT. De Vakantiestichting ORA (Oud-patiënten Revalidatie-inrichting Amsterdam) heeft aangekondigd dat zij het ORA-hotel in Heerlen wegens geldgebrek vanaf 1 november moet sluiten.

Het hotel met 61 bedden is dertig jaar geleden op initiatief van revaliderende oud-mijnwerkers opgericht om ernstig gehandicapten uit het hele land een vakantiemogelijkheid te bieden. Het ORA-hotel is in Nederland het enige in zijn soort en wordt op particuliere basis geëxploiteerd. Volgens secretaris P. van der Hijden zijn de inkomsten dit jaar teruggelopen door daling van het aantal overnachtingen van 10.000 naar 7.000. Die daling schrijft hij toe aan een gebrek aan comfort op de kamers voor begeleiders en minder zwaar gehandicapte patiënten. Er is volgens het bestuur geen enkele instantie bereid geweest het bedrag van 1,5 miljoen gulden, dat nodig was voor de modernisering, als subsidie te verstrekken.