Noodweer in ZW-Frankrijk treft wijnbouw

BORDEAUX, 2 SEPT. Het zuidwesten van Frankrijk is het afgelopen weekeinde getroffen door zware stormen en overvloedige regenval, die voor veel overstromingen zorgden.

Vooral de talrijke wijngaarden in dit deel van Frankrijk, waar binnen enkele weken de oogst moet beginnen, hadden aanzienlijk te lijden onder het noodweer. Het was al de tweede keer binnen een half jaar dat de wijnboeren een tegenvaller te verwerken kregen. In april van dit jaar overleefden talrijke jonge wijnstruikjes een ongebruikelijk late vorstperiode niet.

Ook veel korenvelden werden dit weekeinde beschadigd door de extreem harde regen- en hagelbuien. In de plaats Haut-Mauco in het departement Les Landes viel in een half uur 60 millimeter regen. Door de storm werden bovendien veel daken van huizen gerukt en vielen op veel plaatsen tijdelijk de elektriciteit en de telefoonverbindingen uit. De brandweer in de regio moest meer dan 500 keer in actie komen binnen 24 uur. (AFP, Reuter)