Militairen beroofd met kruisbogen: Uzi's weg

ZUIDLAREN, 2 SEPT. Twee dienstplichtige militairen zijn zaterdagochtend vroeg op het terrein van de Adolf van Nassaukazerne in Zuidlaren beroofd van twee geladen Uzi's. De twee soldaten liepen patrouille toen zij om kwart over vier door twee met pistoolkruisbogen bewapende mannen overvallen werden. De overvallers die bivakmutsen op hadden schouderden hun wapens en richtten hun pijlen op de borst van de soldaten. De soldaten gaven daarop hun machinepistolen en veertig patronen af en werden vastgeketend aan een vrachtwagen. Omdat zij ook hun portofoon hadden afgegeven en niet reageerden op oproepen werd onmiddellijk alarm geslagen. Pas na anderhalf uur werden de om hulp roepende soldaten door hun collega's gevonden.

Hoewel ze over geladen wapens beschikten, hebben de militairen niet geprobeerd zich te verzetten. Ze handelden daarmee in overeenstemming met hun instructies. “De mannen treft geen blaam. Met zo'n kruisboog schiet je dwars door iemand heen en in dit soort gevallen moet escalatie worden voorkomen. We willen niet dat er wederzijds slachtoffers vallen”, aldus een woordvoerder van de marechaussee.

De pistoolkruisboog die bij de overval gebruikt is heeft een spanwijdte van 50 centimeter en valt tot ontstemming van de Nederlandse Kruisboogbond niet onder de wapenwet. Een woordvoerster van de bond spreekt over een op grote afstand nauwkeurig wapen waarvoor op de schietbanen van de kruisboogschutters geen plaats is. De kruisboogbond krijgt regelmatig mensen aan de telefoon die zo'n moderne en lichte kruisboog gekregen of gekocht hebben. De wapens die bij de kruisboogbond gebruikt worden zijn betrekkelijk zwaar. “Ze kunnen tot negen kilo wegen, en zijn meestal zelf gemaakt of door de eigen bogenbouwers vervaardigd.” De nieuwe kruisbogen, zogeheten 'field'-wapens zijn van aluminium en kunnen afhankelijk van de spanwijdte, een bereik van negentig meter hebben. Het zijn wapens die voor de jacht bedoeld zijn en uit Canada, Engeland en Japan geïmporteerd worden. De Nederlandse kruisboogbond is falikant tegen de vrije verkoop van deze wapens en accepteert ze onder geen beding op haar banen.

De overvallers worden omschreven als "sportieve types' van rond de twintig jaar. Volgens de woordvoerder van de marechaussee spraken zij met een Surinaams of Antilliaans accent. Zij zijn gevlucht via een gat dat in de omheining van de kazerne was geknipt. “Er zijn enige sporen veilig gesteld”, aldus de mareschaussee.