Major biedt Gorbatsjov bescheiden hulppakket

MOSKOU, 2 SEPT. De Britse premier, John Major, heeft gisteren een dringend verzoek van Sovjet-president Gorbatsjov om Westerse hulp beantwoord met toezeggingen van bescheiden kredieten voor de aankoop van voedsel en Britse steun voor een Sovjet-lidmaatschap van het IMF.

Major bracht gisteren, op weg naar Peking, een kort bezoek aan Moskou en werd aldus de eerste Westerse leider die Gorbatsjov ontmoette sinds de staatsgreep van twee weken geleden. Tijdens het gesprek in het Kremlin stelde Gorbatsjov dat “het nu de tijd is voor steun van het Westen”. Major had echter slechts een bescheiden hulppakket aan te bieden, een uit zes punten bestaand Amerikaans-Brits prgramma dat voorziet in voedselkredieten, voedselhulp, programma's voor assistentie op technologisch gebied en bij de distributie van voedsel en steun voor het IMF-lidmaatschap van de Sovjet-Unie.

Tijdens besprekingen met Gorbatsjov en Ivan Silajev, premier van de Sovjet-Unie zowel als van Rusland, maakte Major gisteren duidelijk dat verdere hulp zal afhangen van de hervormingen. De radicale econoom Grigori Javlinski, lid van de econmomische adviesgroep van Gorbatsjov en Silajev, vertelde Major zelfs dat Londen moet afzien van hulp tot het Kremlin en de leiders van de republieken een nieuw, op de vrije markt georiënteerd economisch systeem hebben opgebouwd. Volgens een van de leden van Majors delegatie zei Javlinski dat over dit programma langzaam maar zeker overeenstemming groeit, waarop Major zou hebben geantwoord dat de Britse hulp “waarschijnlijker” wordt naarmate het programma “aan geloofwaardigheid wint”.

Tijdens zijn negen uur durende bezoek sprak Major ook met de Baltische leiders, economische hervormers en Boris Jeltsin, de president van Rusland. In hun gesprek onderstreepte Jeltsin volgens een van de Britse delegatieleden zijn trouw aan Gorbatsjov. Hij zei dat als Gorbatsjov “morgen opnieuw wordt aangevallen”, hij hem opnieuw te hulp zou komen. Zowel Jeltsin als Gorbatsjov vertelde gisteren Major dat de kernwapens in de Sovjet-Unie onder strikte centrale controle blijven en dat de verantwoordelijkheid voor het kernarsenaal niet wordt gedeeld.

Major legde gisteren een krans bij de plaats waar tijdens de staatsgreep drie jonge Russen om het leven kwamen. Het graf van de onbekende soldaat, de traditionele plaats waar buitenlandse staatslieden hun krans deponeren, bezocht hij niet. (Reuter, UPI, AP)