KOUDE SCHOTEL UIT MAROKKO

Onze huzarensalade heeft in Marokko een tegenvoeter van deze koude schotel. Gebruik voor het aanmaken van de rijst en de diverse groenten afzonderlijke kommetjes.

Nodig voor 6-8 personen:

1 kilo aardappelen 500 gram bieten 200 gram witte rijst 3 eieren 500 gram witlof, idem (was)peen 1 bos radijsjes, 4 bosuitjes 1 krop ijsbergsla, 1-2 bosje peterselie 1 komkommer, 4 tomaten 1 blikje maïs ”op zijn Mexicaans' 2 augurken zout, peper, olie, azijn, mayonaise 1 blikje tonijn 50 gram olijven

Kook de ongeschilde aardappelen, de bieten, de rijst en de eieren. Pel de aardappelen en snijd ze in blokjes. Pel ook de bieten, halveer ze over de lengte en snijd de helften in plakjes. Maak de witlof, wortelen, radijsjes, uitjes en sla schoon. Vierendeel de struikjes witlof in de lengte, rasp de wortelen en snijd de radijsjes doormidden. Scheur de sla in stukken en snipper de uitjes en de peterselie. Schil de komkommer, trek er met een vork van boven naar beneden voren in, halveer de komkommer vervolgens over de lengte en snijd de helften in plakjes. Was de tomaten en snijd ze in partjes. Laat de maïs uitlekken, pel de eieren en snijd de augurken in plakjes. Meng de rijst met de maïs, stukjes tonijn, een kwart van de peterselie, 2 eetlepels mayonaise, zout en peper. Schenk een beetje olie en azijn in de kommetjes met biet, witlof, peen, radijs, komkommer en tomaat. Strooi in al die kommetjes wat zout en peper. De snippers ui worden in vijf porties verdeeld: één portie gaat de bietjes, een naar de witlof, een naar de wortelrasp en twee naar de aardappelen. De witlof wordt verder gecombineerd met 2 eetlepels mayonaise, en de wortelrasp met een kwart van de peterselie en met citroensap naar smaak. Het derde kwart van de peterselie is bestemd voor het komkommerkommetje, de partjes tomaat krijgen gezelschap van de plakjes augurk. De aardappelsalade wordt gecompleteerd met 2 eetlepels mayonaise en het restant van de peterselie.

Alles bijeen een hele litanie, maar wel een die snel, simpel en zegenrijk tot een goed eind kan worden gebracht. De salade wordt gepresenteerd op een fraaie schaal. De sla vormt de onderlaag. Middenop torent de rijst, omringd door in kleur gevarieerde heuvels aardappel, radijs, witlof, wortel, komkommer en tomaat. Garneer de schotel met plakjes ei (twee achterhouden) en met de olijven. Hak de overgebleven plakjes ei fijn en strooi de korrels over de aardappelsalade. Serveer brood bij deze koude schotel.

    • Annelène van Eijndhoven