Hypocrisie troef bij amateurs

Het KNVB-blad Voetbal Totaal heeft een onderzoek gedaan naar betalingen bij amateurclubs. Onder het motto "de clubliefde verdwijnt waar de geldbuidel van de sponsor verschijnt' probeerden de samenstellers van het artikel in een enquête boven water te krijgen dat in de hoofdklasse zondag en de eerste klasse zaterdag voor niets alleen nog de zon opgaat. Maar hypocrisie voerde de boventoon. Geen enkele amateurclub bleek zijn spelers te betalen. En in de hoofdklasse gaven slechts negen van de 42 verenigingen toe dat er via derden nog weleens een autootje werd weggegeven of een verre reis als lokmiddel werd gebruikt voor een overschrijving. De zaterdagafdeling was nog openhartiger: drie van de 42 betaalden spelers via derden.

Deze zomer hebben de meeste amateurclubs weer volop geronseld. Sommige verenigingen verschijnen volgend weekeinde als de competitie begint met een totaal ander eerste elftal.

De Amsterdamse eerste klasser FC De Sloterpas heeft een bekende videotheek als sponsor, maar de spelers krijgen geen rode cent. Ex-profs als Karel Bouwens (Haarlem), Stanley McDonald (Heerenveen), Mike Helenklaken (Haarlem) en Desmond Gemert (NEC) kwamen voor nop naar de hoofdstad. Voorzitter Richard Smith, de bekende fysiotherapeut, wist zowaar Cees Loffeld te strikken. De sympathiekste trainer van Nederland heeft dus weer een baan. Ontslagen bij FC Utrecht en nu aan de slag bij een Amsterdamse eerste klasser die weliswaar ambities heeft om naar het betaalde voetbal te gaan. Sportief gezien doet Loffeld een stap terug, de financiële offers zullen minder groot zijn.

Op de voorjaarsvergadering betaald voetbal werd eind mei afgerekend met het rapport "Voetballen in 2000', waarin twee klassen van onafhankelijken direct onder de eredivisie als alternatief werd aangedragen. De leden kregen een andere suggestie mee naar huis: één zo'n onafhankelijke afdeling met automatische promotie en degradatie. Zelfs de anders zo voorzichtige bondsvoorzitter Jo van Marle heeft zich onomwonden uitgesproken voor een systeem zoals in Duitsland waarin betalingen worden toegestaan. Die nuchtere visie heeft echter nog niet tot daden geleid. Paul Boels verdiept zich in het bestuur betaald voetbal in de materie en komt tijdens de najaarsvergadering met een alternatief. De amateurs willen niet zo lang wachten. Zij weten maar al te goed dat de onbezoldigde voetballer niet meer bestaat.

    • Erik Oudshoorn