Felle concurrentie bij PSV om plaats in de aanval

ROTTERDAM, 2 SEPT. Van de geblesseerde spelers mist PSV Adri van Tiggelen misschien wel meer dan Romario de Souza Faria. Zelfs een PSV op halve kracht kon gisteren op Spangen drie keer scoren tegen Sparta: Popescu, Kieft en Koeman. Tegelijkertijd had de verdediging de grootste moeite om de schade tot een tegendoelpunt te beperken: van Edwin Vurens. Dat lukte alleen dank zij uitstekende reddingen van een geconcentreerde keeper Hans van Breukelen: 3-1.

Vooral in de eerste helft ontstond er in de Eindhovense achterhoede met enige regelmaat verwarring. Koeman, Popescu en van Aerle hadden de opdracht het middenveld te controleren om zo de aanvoer af te sluiten naar de behendige linksbuiten Glenn Helder van Sparta. Maar ze speelden “een beetje lui”, zei trainer Robson van PSV na afloop. Ze gaven de Rotterdamse spelbepaler Michel Valke in elk geval te veel ruimte om zijn accurate passes te demonstreren. Belandden die bij Glenn Helder dan bleek de linksbuiten keer op keer te snel en te beweeglijk voor Erik Gerets. In het centrum van de verdediging liepen Valckx en Popescu elkaar driftig gebarend in de weg. Een ervaren organisator als Van Tiggelen had misschien orde op zaken gesteld.

Maar ook al heeft de 34-jarige aankoop van PSV de looptraining inmiddels hervat nadat hij in de voorbereiding voor het nieuwe seizoen een middenvoetsbeentje brak, het eerste optreden van Van Tiggelen voor de Eindhovense ploeg zal toch nog even op zich laten wachten. Langer dan bij Twan Scheepers, die na een knie-operatie gisteren al zijn rentree mocht maken met een invalbeurt tien minuten voor tijd. Langer ook dan bij Romario, die wordt klaargestoomd voor het eerste Europa-Cupduel op 18 september tegen het Turkse Besiktas.

Romario heeft nog geen wedstrijd gespeeld sinds hij half augustus in het Super-Cuptreffen tegen Feyenoord een trap tegen zijn enkel kreeg. Aan die enkel mankeert volgens Robson niets meer, maar de Braziliaanse vedette kampt inmiddels wel met een grote conditie-achterstand. Na voorzichtige tests op donderdag en vrijdag heeft hij zaterdag weer voor het eerst drie kwartier voluit getraind “zonder in elkaar te storten”. “Hij heeft zelfs gezweet”, verklaarde Robson niet zonder spot. Voordat Robson hem weer opstelt, zal de Braziliaan moeten bewijzen dat hij fit genoeg is en over voldoende loopvermogen beschikt.

Tegen die tijd krijgt Robson te maken met “een aangenaam selectieprobleem”, zoals hij het zelf omschrijft. De zeven spelers die zeker lijken van een plaats in het basisteam, zijn Van Breukelen, Heintze, Van Aerle, Popescu, Vanenburg, Kieft en Romario. Dat betekent dat er een felle concurrentie zal losbranden tussen Ellerman, Scheepers, Hoekstra en Kalusha om die ene resterende plaats in de aanval. In de achterhoede vallen bij een aantreden van Van Tiggelen in elk geval twee van de vier (ex)-internationals - Koeman, Gerets, Valckx en De Jong - buiten de boot.

Hoe zijn uiteindelijke keuze, zijn ideale elftal, eruit ziet, houdt Robson nog wijselijk voor zich. Hij begint alleen te grijnzen bij die vraag. Hij zegt dat hij het antwoord wel kent maar dat ook zijn spelers daar voorlopig naar mogen gissen. Dat houdt ze scherp. En wat heeft het voor zin om te praten over het ideale elftal zolang hij dat niet in het veld kan brengen? Vorig seizoen duurde het door blessures ook tot maart voordat zijn favoriete keus voor het eerst compleet was.

PSV wil dit seizoen in elk geval voorkomen dat spelers die buiten het elftal staan de sfeer in de groep gaan verzieken, zoals de afgelopen jaren meerdere malen is gebeurd. Dat gevaar is nu eenmaal altijd aanwezig in een ploeg die zoveel vedetten telt, stuk voor stuk spelers die zich te goed voelen voor een plaats in de dug-out. Maar de huidige leiding heeft vastomlijnde plannen om te voorkomen dat reserves als splijtzwam gaan fungeren, zegt Frank Arnesen, hoewel hij niet in details wenst te treden. “Iemand die niet opgesteld staat, mag teleurgesteld zijn. Dat is een uiting van ambitie. Maar dat mag nooit ten koste gaan van de prestaties van de ploeg. Dat mag nooit ondermijnend werken. In zo'n geval moet je onmiddellijk maatregelen nemen. Anders gaat het zeuren.”

De overdaad aan goede en talentvolle spelers die PSV ter beschikking heeft, werd gisteren ten overvloede nog eens onderstreept door Sparta. De Eindhovense aanval trad aan tegen een Rotterdamse defensie die voor driekwart uit gehuurde PSV'ers bestond. Het jeugdige verdedigingstrio Michel van der Gaag (19), John Veldman (23) en Ernst Faber (20) is door de Eindhovense club te licht bevonden of in het kader van het samenwerkingsverband met Sparta ter rijping ondergebracht in Rotterdam. Faber en Veldman hopen nog altijd ooit in het eerste team van PSV te spelen.

Van der Gaag gelooft niet meer in zo'n triomfantelijke terugkeer. Hij denkt dat je bij PSV voor je negentiende moet zijn doorgebroken. Lukt dat niet, dan kun je je doel maar beter bijstellen. Streven naar een contract bij een club in de subtop bijvoorbeeld. Toch was het juist Van der Gaag die volgens trainer Rob Jacobs van Sparta uitstekend speelde tegen Willem Kieft. Het was ook Van der Gaag die door Robson uitbundig werd geprezen om zijn sobere, doelmatige spel en zijn kracht in de lucht. Van der Gaag als opvolger van Van Tiggelen?

    • Dick Wittenberg