Edberg op weg naar eindstrijd

NEW YORK, 2 SEPT. Stefan Edberg wil de titel van de US Open. Gisteren kon hij niet langer zijn bedoelingen versluieren. Hij versloeg Michael Chang in de vierde ronde op Flushing Meadow in drie aantrekkelijke sets, 7-6, 7-5, 6-3. Met de Zweed verzekerden ook Lendl, Javier Sanchez en Stich zich van een plaats bij de laatste acht in het mannentoernooi. Bij de vrouwen bemachtigden Seles, Sabatini, Gigi Fernandez en Capriati het startbewijs voor de kwartfinales.

Edberg wil op Flushing Meadow een teleurstellend seizoen in een machtige klap goedmaken. De 25-jarige nummer twee van de wereld won dit jaar slechts drie toernooien, waaronder geen Grand-Slamevenement. In New York voelde hij zich in vijf voorafgaande edities nooit op z'n gemak. Twee keer, in 1986 en '87, haalde hij de halve finales. Vorig jaar werd hij in de eerste ronde door Volkov uitgeschakeld. In zijn zesde jaar lopen de zaken beter. Tot de vierde ronde ontmoette hij geen tegenstand van enige betekenis. In de achtste finales wel in de persoon van Michael Chang.

De kleine grootverdiener had vrijdagnacht in een thriller van 4 uur en 33 minuten John McEnroe in vijf sets uitgeschakeld. Chang, in '89 winnaar van Roland Garros, versleet in de vier jaar drie coaches (Higueras, Gottfried en Dent), en zijn broer Carl werd de technische man van het familie-imperium. De onverstoorbare moeder Betty uiteraard de zakelijk manager. Edberg-Chang was een duel van hoog kaliber. De in Londen wonende Zweed speelde zijn beste tennis in het 2 uur en 43 minuten durende duel. “Dit was het beste tennis dat ik ooit op de US Open produceerde”, gaf Edberg toe. “Ik moest wel om Chang te verslaan.”

Voor Edberg staat de deur naar de halve en hele finale wagenwijd open. In de kwartfinales ontmoet hij de ongeplaatste Spanjaard Javier Sanchez, die de Argentijn Markus, de bedwinger van Jan Siemerink, slechts negen games gunde. In de halve finale wordt de winnaar van het duel Lendl-Stich zijn opponent.Lendl ontdeed zich in een marathonduel van ruim drie uur van hardhitter Ivanisevic. De Kroaat, die weigert in de toekomst voor het Joegoslavische Davis Cup-team uit te komen, had op 5-7 7-6 4-1 de leukste vooruitzichten. In die fase sloeg hij 21 aces. Bij 4-1 was het opeens over en sluiten voor de man uit Split. Lendl maakte zeven games op een rij, waarin de Kroaat slechts zes punten scoorde. Met 5-7 7-6 6-4 6-2 nam Lendl nog royaal afstand.

Bij de vrouwen begint de machtstrijd traditioneel bij de laatste zestien. In de aanloop daar naar toe was uit de top 10 alleen Mary Joe Fernandez (5) het slachtoffer. Ze kreeg gezelschap van Katerina Maleeva (11), Mesjki (13), Tauziat (14), Sukova (15) en Huber (16). Gisteren vloog Novotna (9) er uit. Ze verloor van de titelverdedigster Sabatini in twee sets 4-6 6-7. De Argentijnse schoonheid maakte een sterke indruk.