Cor Pot zondebok bij NAC

Het heeft precies drie competitiewedstrijden geduurd voordat bij de supporters van NAC de opgekropte frustraties van het vorige seizoen weer kwamen bovendrijven. Zaterdagavond vielen de eerste protesten vanaf de tribunes te beluisteren toen de aanhang het vertrek van trainer Cor Pot eiste. Aanleiding was de nederlaag (0-2) tegen SC Heerenveen. De problemen in het nog prille seizoen lijken zich op te stapelen voor NAC, dat de afgelopen twee jaar de favorietenrol in de eerste divisie sportief gezien waar maakte met spectaculair voetbal maar promotie steeds misliep. Dit seizoen verlangt men in Breda opnieuw niets minder dan een hoofdprijs in de vorm van het kampioenschap waardoor ook bij de spelers al de nodige onrust heerst. De motie van wantrouwen die de spelersgroep al in de voorbereiding tegen trainer Pot indiende kende dit weekeinde een vervolg met de kritiek van de spitsen John Lammers en Pierre van Hooijdonk op Pot. De trainer weet zich echter vooralsnog gesteund door het bestuur.

Kan NAC de favorietenrol wel aan?

Ik beschik op papier over de beste selectie van de eerste divisie. Aan kwaliteit ontbreekt het niet. Het probleem zit in het koppie, het ontbreekt sommige spelers aan zelfvertrouwen. Dat was tegen Heerenveen weer duidelijk te zien. Ton Cornelissen bijvoorbeeld scoorde vorig jaar 35 doelpunten, nu lukt het niet. De spelers zullen moeten leren te presteren op momenten dat het er op aankomt.

Tot nu toe laat het elftal het in belangrijke wedstrijden afweten. Hoe is dat te veranderen?

Het klinkt simpel maar we moeten die druk van het moeten presteren eens van onze schouders laten vallen. Niemand heeft daarom gevraagd, het wordt ons opgedrongen. Ik weet ook wel dat in het voetbal opportunistisch wordt gedacht en gehandeld maar ik voel er niets voor om over de Grote Frustratie van Breda te spreken. Ik heb de spelers voorgehouden dat we het Ajax van de eerstedivisie zijn. Dat betekent dat ze moeten kunnen omgaan met opgeklopte verwachtingen.

De supporters eisen je vertrek. Kun je onder deze omstandigheden nog wel werken?

Vorig jaar wilden ze me ook weg hebben, toen had ik er veel meer moeite mee. Kritiek op je functioneren is inherent aan dit vak

    • Leon van Eijndhoven