Castro houdt vast aan communisme in Cuba ondanks revolutie Moskou

HAVANA, 2 SEPT. De Cubaanse president Fidel Castro heeft dit weekeinde, in zijn eerste openbare commentaar op de val van het communisme in de Sovjet-Unie, verklaard dat het communistisch geleide Cuba zware tijden doormaakt maar dat het zijn eigen ideeën zal blijven volgen.

“We gaan door moeilijke tijden, maar zelfs in de meest moeilijke omstandigheden zullen we onze doelen, onze ideeën en onze dromen blijven proberen te verwezenlijken”, aldus Castro zaterdag tijdens een vergadering over de onlangs afgesloten Panamerikaanse spelen op Cuba. De uitspraken van Castro werden uitvoerig door de Cubaanse staatsmedia geciteerd.

In zijn toespraak zaterdag maakte de 65 jaar oude Castro, die Cuba nu 30 jaar met ijzeren hand regeert, geen enkele directe verwijzing naar de gebeurtenissen in de Sovjet-Unie sinds de mislukte coup op 19 september. Maar zijn woorden laten er geen twijfel over bestaan dat hij vast blijft houden aan de orthodoxe communistische politiek, ondanks de dramatische gebeurtenissen in de Sovjet-Unie die drie decennia lang Cuba's belangrijkste politieke mentor en belangrijkste economische partner was.

De regerende communistische partij van Cuba had de 10 miljoen inwoners van het eiland er donderdag reeds voor gewaarschuwd zich voor te bereiden op moeilijkere tijden, gezien de economische en politieke ontwikkelingen in de Sovjet-Unie. Het afgelopen jaar moest Cuba al de buikriem aanhalen omdat de aanvoer van olie, voedsel en grondstoffen uit de Sovjet-Unie stagneerde.

Castro noemde de elfde Panamerikaanse spelen die onlangs in Cuba zijn gehouden “een buitengewoon succes”. Castro roemde met name het succes van de Cubaanse sporters die voor het eerst in de geschiendenis meer gouden medailles wisten binnen te halen dan hun aartsrivalen uit de Verenigde Staten - 140 tegen 130.

“Al deze prestaties tijdens de Panamerikaanse spelen zijn het resultaat van revolutie en socialisme”, aldus de Cubaanse leider. “De geschiedenis heeft onze mensen met deze 140 medailles beloond (...) Dit illustreert dat we in staat zijn om te presteren als we hard werken.”

Castro, die sinds 1959 in Cuba aan de macht is, het jaar dat zijn socialistische revolutie het bewind van dictator Batista omver wierp, heeft gezegd dat Cuba nooit zijn communistische een-partijstelsel zal verlaten. “We zullen ons nooit terugtrekken”, zo zei hij nog eind juli, kort voordat zijn meest loyale vrienden in de Sovjet-Unie na de mislukte staatsgreep in diskrediet raakten. (AP, Reuter)