Cagliari verrast kampioen Sampdoria

ROTTERDAM, 2 SEPT. De Italiaanse voetbalcompetitie is gisteren met een sensatie begonnen. Het bescheiden Cagliari, vorig seizoen als veertiende geëindigd, toonde geen ontzag voor landskampioen Sampdoria en won in eigen huis met 3-2. Sampdoria had de nederlaag volledig aan zichzelf te wijten. De titelverdediger verspeelde op Sardinië twee keer een voorsprong. De Braziliaan Silas en aanvoerder Mancini bezorgden Sampdoria een positieve marge, die door de Francescoli uit Uruguay in beide gevallen ongedaan werd gemaakt. Diens landgenoot Herrea bracht in de 58ste minuut de beslissende treffer op zijn naam. In de enerverende slotfase kon ook invaller Vialli de gelijkmaker niet afdwingen.

AC Milan begon met een overwinning op nieuwkomer Ascoli: 1-0. Marco van Basten scoorde kort voor rust na goed voorbereidend werk van Ruud Gullit. Onder leiding van de nieuwe trainer Capello speelde AC Milan tegen Ascoli een bekeken wedstrijd. De peperdure formatie van voorzitter Berlusconi beperkte zich na de openingstreffer van Van Basten hoofdzakelijk tot het verdedigen van de kleine voorsprong. Ascoli miste de kracht en de kwaliteit om AC Milan in de problemen te brengen.

In Spanje zijn de favorieten de competitie begonnen met overwinningen. Real Madrid liet het bij 1-0 in de uitwedstrijd tegen Cadiz. Landskampioen FC Barcelona won op eigen veld met 2-0 van Real Sociedad en Atletico Madrid evenaarde die score thuis tegen Burgos. De voor twee weken geschorste trainer Johan Cruijff woonde het openingsduel van Barcelona in de ereloge. FC Barcelona speelde een uitstekende eerste helft, waarin de Bulgaar Hristo Stojtskov voor het openingsdoelpunt zorgde. Na de rust verloor Barcelona de greep op het middenveld en kon Real Sociedad beter tegenpartij bieden, zodat het een aantrekkelijke wedstrijd werd. De thuisclub kreeg niettemin de beste kansen. Twee minuten voor tijd maakte Ronald Koeman er 2-0 van uit een strafschop. Cruijff startte met de nieuwkomers Nadal en Witschge op de bank.

In België heeft Anderlecht na de vierde speeldag alleen de leiding genomen. De formatie van Aad de Mos versloeg in een uitwedstrijd Lierse SK (1-0). Medekoplopers KV Mechelen en Racing Genk verloren. Club Brugge, met 6-2 winnaar ten koste van Kortrijk, verspeelde als enige in de hoogste afdeling nog geen punt. Club werkte echter een duel minder af. Bij Club Brugge blijft Foeke Booy het bij Club Brugge uitstekend doen. Met vier treffers voerde hij zijn seizoenproductie op tot acht doelpunten.